Vijeće ministara BiH
0

Nacrt izmjena Zakona o ravnopravnosti spolova

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Vijeće ministara BiH danas je, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Agencije za ravnopravnost spolova BiH, utvrdilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ravnopravnosti spolova BiH.

Ovaj zakon usaglašen je s direktivama Evropske unije, preporukama Vijeća Evrope koje su usvojene nakon donošenja Zakona o ravnopravnopsti spolova, Općim preporukama UN-ovog Komiteta za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena za BiH i Zakonom o zabrani diskriminacije BiH.

U izmijenjenom i dopunjenom Zakonu o ravnopravnosti spolova BiH jasnije su definirani pojmovi i obaveze nadležnih vlasti u BiH.

Vijeće ministara je također, na inicijativu Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, utvrdilo set nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o radio-televizijskom sistemu.

Zakon o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH, Zakon o javnom radio-televizijskom servisu BiH i Zakon o komunikacijama usklađeni su sa Zakonom o ravnopravnosti spolova BiH.

Vijeće ministara je utvrdilo, na prijedlog Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o zajedničkom finansiranju Gender akcionog plana BiH.

Prema ovom sporazumu, grupa donatora i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH će uspostaviti finansijski mehanizam za implementaciju Gender akcionog plana na svim nivoima vlasti u BiH, saopćeno je iz kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.