BiH
8

Nacionalni park "Una" nadomak certifikata EUROPARC Federacije

FENA
Do kraja oktobra Odbor EUROPARC Federacije (Federacija Parkova prirode i Nacionalnih parkova Evrope) odlučit će da li će Nacionalni park "Una" dobiti prestižni certifikat za održivi turizam od te federacije.

EUROPARC Federacija osnovana je 1973. godine radi podrške u zaštiti i održanju izvorne ljepote zaštićenih područja u Evropi.

"S obzirom na to da NP 'Una' ima dobre predispozicije za dobijanje certifikata svečano uručenje moglo bi se očekivati do kraja godine u Evropskom parlamentu u Briselu", rekao je u izjavi za Agenciju FENA direktor Nacionalnog parka "Una" Amarildo Mulić.

Posljednje dvije godine trajale su pripreme NP "Una" kao kandidata za dobijanje certifikata.

"Pripremali smo dokumentaciju, koja je bila veoma zahtjevna prema kriterijima EUROPARC Federacije, te su na područje NP 'Una' dolazili verifikatori EUROPARC Federacije i WWF-a - jedne od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode", kaže Mulić.

Osim saradnje sa svjetskim stručnjacima, pripreme su vršene sa svim sudionicima koji su najbitniji u procesu uspostave i razvoja NP "Una" od vladinih insititucija (Vlada Federacije BiH, Vlada Unsko-sanskog kantona i Općina Bihać) i lokalnim stanovništvom kao samostalnim poljoprivrednim proizvođačima, obrtnicima, te zanatlijama da bi se povećala ponuda u parku.

"To je i cilj ove priče o održivom turizmu da imamo sve učesnike u procesu. Jedan od prioriteta NP 'Una' je da razvojem parka stvaramo ambijent kako za bolji i kvalitetniji život, tako i za očuvanje svih vrijednosti koje postoje u parku", kaže Mulić.

Tako je, ističe, NP "Una" prepoznat od WWF-a i EUROPARC Federacije, kao park koji ima jasnu viziju, perspektivu, a posebno rezultate koji su postignuti u posljednje tri godine s partnerima.

Dokumentacija, koja je bila potrebna za kandidaturu za dobijanje certifikata predata je u februaru, a u julu su NP „Una“ posjetili posljednji verifikatori - svjetski stručnjaci iz oblasti zaštite okoliša i održivog razvoja.

"Odbor EUROPARC Federacije uskoro će raspravljati i donijeti odluku koja su to zaštićena područja iz regiona koja će dobiti certifikat. Očekujemo da će NP 'Una' dobiti taj certifikat", kazao je Mulić.

U tom cilju, NP "Una" upravljanje kvalitetno zaštićenim područjem uskladio je sa svim direktivama Evropske unije i prema standardima Međunarodne organizacije za zaštitu prirode.

To, između ostalog, podrazumijeva uključivanje lokalne zajednice u procese planiranja aktivnosti u NP "Una" i povećanje broja posjetilaca.

Osim Nacionalnog parka Una, među kandidatima za dobivanje certifikata su: Park prirode Medvednica Hrvatska, Nacionalni park "Fruška gora" Srbija, Park prirode Lonjsko polje Hrvatska i Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje.

"Samim dobijanjem certifikata za održivi turizam NP 'Una' i BiH naći će se na svjetskoj turističkoj karti zaštićenih područja. To je jedna od najjačih referenci, jer od ukupnog broja turističkih kretanja posljednjih godina više od 30 posto otpada na posjete zaštićenim područjima u svijetu", rekao je u izjavi za Fenu Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka "Una".

Od marta 2013. Nacionalni park "Una" je primljen u članstvo EUROPARC Federacije što svakako donosi određene pogodnosti za zaštitu i održivi razvoj samog područja i regije.

EUROPARC Federacija ("Federation of Nature and National Parks of Europe") je u bliskoj vezi s programima i projektima Evropske komisije koji se tiču zaštite prirode, pri čemu je funkcija EUROPARC-a kao krovne organizacije da organizuje mrežu zaštitićenih područja "Starog kontinenta" u smislu jačanja suradnje, razmjene iskustava između upravitelja i osoblja zaštićenih područja kao i promocije njihovih aktivnosti.