BiH
0

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH obilježila 63. rođendan

FENA
Prigodnim prijemom za mnogobrojne zvanice, promocijom knjige te otvaranjem izložbe, Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) BiH proslavila je danas 63. godinu postojanja u misiji kulture, obrazovanja i nauke.

Svečanosti obilježavanja ove značajne godišnjice biblioteke kojoj, zajedno sa još šest institucija kulture od državnog značaja ni do danas nije riješen status, prisustvovale su mnoge osobe iz javnog, političkog i kulturnog života BiH.

Goste je pozdravio direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina, podsjetivši da je prvi okvir rada i djelovanja biblioteke zadat 1945. godine Uredbom o osnivanju Narodne biblioteke Federalne Bosne i Hercegovine. Prisjetio se i njenog najtežeg perioda kada je u ratu 1992. godine zapajena Vijećnica, hram njenog bivstvovanja, a mnoge knjige izuzetne vrijednosti otišle u nepovrat.

Govoreći o mnogim djelatnostima kojima se danas NUB bavi, naveo je brojne projekte koji unapređuju naučno-istraživačku infrastrukturu u BiH, nekoliko čitaonica s više od 300 čitalačkih mjesta, te njeno članstvo u nekoliko međunarodnih strukovnih organizacija.

Od nadležnih institucija vlasti Ovčina je zatražio da NUB uđe u državni budžet 2009. godine, kako je to regulirano u svim bibliotekama regije i Evrope.

Značajnu je godišnjicu čestitao i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, naglasivši da se ono što se dogodilo biblioteci u malom, dogodilo Bosni i Hercegovini u velikom. Biblioteka utjelovljuje sudbinu BiH, a razaranje Vijećnice, kazao je, simbolizira karakter proteklog rata.

"Ali, njeno podizanje iz pepela dokaz je kako treba stremiti ka izgradnji normalnog društva baziranog na znanju. Civiliziranost jednog društva prepoznaje se po njegovom odnosu prema vlastitom kulturnom blagu", istaknuo je Silajdžić uz obećanje da će učiniti sve kako bi animirao nadležne institucije da više novca izdvajaju za NUB.

Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH ministar nauke i obrazovanja KS Safet Kešo nazvao je mjestom gdje se sastaju najrafiniranija znanja jedne civilizacije. Dosadašnja misija NUB-a bila je i ostat će tranzicija znanja.

On je kritizirao sve nadležne institucije zbog činjenice da biblioteci još uvijek nije definiran status, čime je ostao neriješen i način njenog finansiranja te uslovi rada. Istaknuo je da je Vlada KS imala kontinuitet u prepoznavanju značaja NUB-a BiH.

"Nećemo vas ostaviti na cjedilu, naša će podrška i ubuduće biti ista, a trudit ćemo se i veća", poručio je ministar.

Zvanicama je predstavljena i nova publikacija u izdanju biblioteke "Zašto BiH treba NUB BiH" autora Ismeta Ovčine, Sonje Polimac i Amre Rešidbegović, koja je svojevrsna lična karta ove institucije.

Predsjednik Društva pisaca BiH Gradimir Gojer ocijenio je da publikacija uzornim inventarom znanja, citatima, ozbiljnom znanstvenom aparaturom kojom je opskrbljena te stilom kojim je pisana, na stručan način progovara o problemima u vezi s njenim postojanjem. Ona govori da je NUB mjesto ukupne intelektualne i obrazovne sedimentacije na bh. tlu.

Svečanost je upotpunjena i izložbom "NUB BiH riznica duhovnog stvaralaštva BiH", koju je otvorio federalni ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac. Nazvao ju je brižljivo priređenom i zanimljivom prezentacijom te svojevrsnim omažom autorima, izdavačima i djelima koja uistinu dočaravaju paradigmu BiH i prezentiraju njeno duhovno stvaralaštvo.

"Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH želim bolje dane, da ponovo postane državna biblioteka i nastavi baštiniti duh, pamćenje i sjećanje naroda koji su je stvorili", kazao je Grahovac te također obećao podršku biblioteci u svim njenim daljim naporima.

Izložbom su predstavljeni brojni stari i rijetki rukopisi, knjige, karte iz riznica kulturnog blaga BiH te izdanja NUB-a BiH i Univerziteta u Sarajevu.