BiH
0

Nacionalističke partije dijele BiH, a podjela je nemoguća

FENA
Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata BiH poziva borce i sve antifašiste u zemlji da se na svim novima odlučno suprotstave bilo kom vidu nacionalne podjele u BiH, optužujući nacionalne partije da rade na produbljivanju nacionalnog jaza i održavaju postojeće stanje radi vlastitih interesa.

Savez poziva međunarodnu zajednicu i visokog predstavnika da iskoristi sve ovlasti i okonča dugogodišnju agoniju BiH kako bi bili stvoreni uvjeti za državu koja će podjednako odgovarati svakom narodu i građaninu.

Savez posebno ističe da se država BiH ne može graditi na nacionalnoj podijeljenosti ni po kojoj osnovi jer se to protivi njenom historijskom biću i načinu zajedničkog življenja građana.

Vladajuće partije u BiH Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata naziva nacionalističkim snagama koje zemlji donose samo zlo umjesto da doprinose reformi policije, donošenju novog ustava kao najvažnijeg uvjeta za pristupanje Evropskoj uniji.

I dalje se stvaraju nacionalni torovi u kojima vladajući sloj jedino nalazi svoj interes. Podjela zemlje na entitete je neodrživa, pogotovo bilo sa čijim ekskluzivnim pravom na bilo koji njen dio, stoji u saopćenju za javnost Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata BiH.