Sulejman Tihić
0

"Nacionalistička retorika destabilizira BiH"

FENA
Na današnjoj zajedničkoj sjednici Upravnog odbora za implementaciju mira (PIC) u Briselu predsjednik SDA Sulejman Tihić kratko je prezentiro aktuelnu političku situaciju u BiH. Pritom je iskazao zabrinutost što integracijski procesi, uključujući i ispunjavanje uvjeta iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, stagniraju već više od dvije godine.

Govoreći o najavama zatvaranja Ureda visokog predstavnika i ukidanja bonskih ovlasti, Tihić je ponovno upozorio da se to ne smije dogoditi prije potpune implementacije Dejtonskog sporazuma i provođenja neophodne ustavne reforme.

U protivnom, rekao je on, bojim se da bi nastupila potpuna blokada bh. institucija, što bi neminovno dovelo do sukoba.

"Time ne bi bila destabilizirana samo Bosna i Hercegovina, već i region. Zato je u interesu BiH i susjednih zemalja da razvijaju i unapređuju međusobne odnose. Uvjeren sam da bi potpisivanje sporazuma o specijalnim odnosima BiH sa susjednim zemljama (Hrvatska, Srbija i Crna Gora) doprinijelo unutarnjoj stabilnosti naše zemlje, ali i regionalnoj stabilnosti", istakao je Tihić.

Pored ispunjavanja pet uvjeta i dva cilja prije zatvaranja OHR neizostavno se mora provesti nužna ustavna reforma koja bi ugradila mehanizme deblokade i omogućila normalno funkcioniranje institucija BiH i bez OHR.

U ovakvoj političkoj situaciji ohrabruje Sporazum iz Pruda koji je dobar i principijelan kompromis i daje okvir za rješavanje nekoliko važnih pitanja. Naravno, naišao je na žestoke osude od istih političkih snaga koje su srušile i aprilski paket ustavne reformi i time Bosnu i Hercegovinu dovele u današnju situaciju.

Zagovornici ovakve retorike manipuliraju javnošću u čemu nažalost imaju podršku nekih medija koji više značaja i prostora daju onima koji a priori odbacuju kompromise i dogovore nego onima koji ih prave. Građani Bosne i Hercegovine čekali su već duže od dvije godine da zagovornici politike SVE ILI NIŠTA rade svoj posao. Međutim, oni ne samo da nisu radili svoj posao, već su svojom destruktivnošću Bosnu i Hercegovinu vratili unazad, u ratna i poratna vremena.

Predsjednik SDA kaže kako je na potpisnicima ovoga Sporazum velika odgovornost da u cijelosti ispoštuju dogovor. "Želim da ovo bude test za sve nas i temelj novih političkih kompromisa za dobrobit naše zemlje i građana", istaknuo je Tihić.

"Ukoliko u ovim okvirima postignemo sporazum o ustavnoj reformi do sredine naredne godine, dobit ćemo efikasnije, jeftinije i funkcionalnije institucije koje mogu neometano raditi i brže ispunjavati uvjete iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Time će ujedno biti ispunjeni i uvjeti za zatvaranje OHR-a i ukidanje bonskih ovlasti. Sasvim smo blizu konačnog uspjeha. Zato ne dopustite da jedan ne samo uspješan, već i skup projekat međunarodne zajednice bude ugrožen. Ne propustimo priliku da u Bosni i Hercegovini, gdje se susreću i najintenzivnije prepliću najveće svjetske monoteističke religije i civilizacije pokažemo kako je moguć i koliko prednosti ima suživot različitosti. Time ćemo najbolje demantirati teorije o sukobu civilizacija", kazao je Tihić danas Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.