Izvještaj CCI-ja
0

Načinjeni pozitivni pomaci u radu Vlade i Parlamenta FBiH

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Blokada u procesu konstituisanja Parlamenta i Vlade Federacije BiH /FBiH/ ključna je karakteristika postizbornog perioda koja se odrazila i na rezultate rada ovih institucija u prvih šest mjeseci ove godine, navodi se u izvještaju Centra civilnih inicijativa /CCI/.

U izvještaju o rezultatima monitoringa rada Vlade i Parlamenta FBiH, koji je danas predstavljen u Sarajevu, navodi se da je nova vlast, uz neke zabrinjavajuće sličnosti sa prethodnim sazivom, ipak, načinila pozitivne pomake u radu.

CCI konstatuje da su zakonom propisani rokovi za donošenje budžeta Federacije za ovu godinu zadovoljeni u posljednjem momentu, usvajanjem po hitnom postupku na vanrednim sjednicama održanim krajem marta, čime je izbjegnut finansijski udar na FBiH, odnosno budžetske korisnike.

"Federalni parlament je i u sedmi mjesec ušao bez usvojenog programa rada što zabrinjava, s obzirom na odnos prošlog saziva prema donošenju i ispunjavanju programskih obaveza. Ne treba zaboraviti da je prethodni saziv Parlamenta bio ubjedljivo najneefikasnija institucija vlasti u zemlji", rekla je na konferenciji za novinare konsultant CCI za monitoring rada federalnog Parlamenta Lejla Deronja-Suljić.

U izvještaju se navodi da je efikasnost aktuelnog saziva, kada je riječ o dinamici usvajanja zakona, veća za pet i po puta. U prvoj polovini godine oba doma Parlamenta FBiH održala su po sedam sjednica na kojima je Predstavnički dom realizovao 52, a Dom naroda 40 tačaka dnevnog reda. 

Rezultati monitoringa pokazuju, između ostalog, da je u prvih pet mjeseci za plate i naknade delegatima aktuelnog i prethodnog saziva Doma naroda isplaćeno 856.720 KM, dok je u Predstavničkom domu po istom osnovu isplaćeno 2.346.585 KM.

Konsultant CCI za monitoring rada Vlade FBiH Denis Telić rekao je da aktuelna Vlada u prosjeku po mjesecima, tokom dosadašnjeg djelovanja od sredine marta, nadmašuje sve godišnje prosjeke prethodne Vlade. 
On je istakao da nova Vlada nije mogla uticati na ranije donošenje programa rada, koji je usvojen tek 11. maja, zbog nedorečenog pravnog okvira, odnosno nedostataka u Izbornom zakonu koji omogućava kašnjenja u formiranju vlasti.

"Najveći broj realizovanih aktivnosti iz Programa rada bilježi Ministarstvo energije, rudarstva i industrije i to 24, dok procentualno najbolji rezultat u realizaciji godišnjeg plana bilježi Ministarstvo saobraćaja i veza 30 odsto", naveo je Telić.

Od 29 planiranih zakona u prvoj polovini godine, utvrđeno je 17, čime je ostvaren stepen efikasnosti od 59 odsto, odnosno tek 19 odsto godišnjeg plana.

Najefikasnije po pitanju realizacije planiranih zakona na godišnjem nivou je Ministarstvo finansija, dok trenutno najveće zaostatke bilježe Ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Ministarstvo rada i socijalne politike.

"Prvi mjeseci funkcionisanja aktuelne vlasti, i pored pozitivnih pomaka, zabrinjavajuće podsjećaju na situaciju u prethodne četiri godine kada je nekoordinisani rad vlade i parlamenta njihove rezultate, posebno u zakonodavnoj sferi, učinio najlošijim u zemlji. Od 19 utvrđenih prijedloga zakona, na sjednicama Vlade tokom ove godine parlamentarna procedura završena je tek za tri", rekao je Telić.