Kemal Huseinović, RAK
0

"Način naplate RTV takse je političko pitanje"

FENA
Huseinović: Pitanje za zakonodavca, ne za regulatora
Huseinović: Pitanje za zakonodavca, ne za regulatora
Potpisivanja ugovora o naplati pretplate između telecom operatera i javnih emitera je političko pitanje i time se treba prije svega pozabaviti zakonodavac, izjavio je danas u Sarajevu direktor Regulatorne agencije za komunikacije Kemal Huseinović.

"U dva telecom opertatera još je dominantno državno vlasništvo, a jedan je privatni, a tu postoji i dilema jer je zakonom navedeno 'telecom operateri'. Nije navodeno 'dominantni operateri', tako da je to definitivno pitanje za zakonodavca a ne za regulatora, naglasio je.

Komentirajući navode o mogućem povećanju cijena pretplate za usluge dva telecom operatera, Huseinović kaže da se generalno donose mjere u okviru zadatog okvira.

"Sve dok se operateri drže tog okvira, a držali su se dosad, sa stanovišta regulatora to je dio njihovih poslovnih procesa. Ono što im je regulator postavio jeste gornja granica, preko čega ne smiju ići. A unutar tih granica, svi operateri i ponuđači usluga su slobodni da kreiraju svoje ponude u skladu sa svojim poslovnim planovima", rekao je direktor RAK-a.

Metodologija Evropske unije

Pojasnio je da se određivanje gornje granice radi po metodologijama koje se koriste u svim zemljama regiona i Evropske unije.

"Regulator svugdje ima nadležnost da postavlja gornje granične cijene. Mi imamo obavezu da, u skladu s fazama pristupanja EU, pravimo faze rebalansa. Mi smo te faze rebalansa, iskreno da kažem, prilično razvukli, imajući u vidu opću situaciju u zemlji i da je cijeli svijet zahvatila velika ekonomska kriza. Tako smo jednu fazu rebalansa čak odgodili za godinu dana", kazao je Huseinović.

Za generalnog direktora BH Telecoma Nedžada Rešidbegovića, kada je u pitanju naplata pretplate za javne emitere, najvažnije je da se zakon primjenjuje bez diskriminacije, odnosno da svi operateri to rade, bez obzira na to da li su mali ili veliki.

On je najavio sastanak predstavnika sva tri velika telecom operatera s predstavnicima sva tri javna emitera i trojicom nadležnih ministara, uz predstavnika RAK-a, na kojem će se pokušati riješiti ovo pitanje.

Kada su u pitanje cijene pretplate za usluge BH Telecoma, Rešidbegović kaže da je BH Telecom "pretrpio veliku medijsku štetu" zato što je pratio nalog RAK-a u smislu rebalansa tarifa.

Nema napretka

Pojasnio je da je taj rebalans tarifa jedan program zacrtan u Evropskoj uniji još 1990-ih godina i on predviđa da se teret finansiranja usluga s međunarodnih, koje su bile skuplje pet do deset puta, prebaci na lokalne pozive i pretplatu, te da se izjednači pretplata za fizičke i pravne osobe.

"To je trend koji se mora ostvariti. Međutim, cijeneći situaciju u društvu, da nema napretka u društvu zbog finansijske krize u svijetu, te nedostatka razvojnih projekata u zemlji, mi smo se odlučili da usporimo tu svoju obavezu i naša pretplata će ostati na istom nivou kao i do sada", rekao je Rešidbegović.