Iznenađeni odlukom
0

Načelnik Žepča odbio razgovarati sa Pudarićem i Mašićem

Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Planirana posjeta potpredsjednika Federacije BiH Svetozara Pudarića i federalnog ministra obrazovanja i nauke Damira Mašića Srednjoj mješovitoj školi Žepče u pratnji načelnika općine Žepče Mate Zovke neće se realizovati.

"Političko sljepilo pokazalo se još jednom kao kočnica napretka u bosanskohercegovačkom obrazovanju. Načelnik općine, kojem prema Ustavu Zeničko-dobojskog kantona pripadaju ovlasti nad osnovnim i srednjim obrazovanjem u Žepču, odbio je da se vode razgovori o stanju u SMŠ Žepče", navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva obrazovanja.

Podsjećamo da je potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić krajem januara 2012. godine posjetio SMŠ Žepče i istakao kako je ova škola jedinstven i specifičan primjer rješenja za škole u kojim se nastava odvija prema dva nastavna programa.

"Rukovodstvo škole tada je izrazilo želju da potpredsjednik Pudarić ponovno posjeti školu, ovaj put u pratnji federalnog ministra obrazovanja i nauke kako bi pokazali na koji način oni prevazilaze podjele", navode iz FOMN-a.

Škola u Žepču ima jedan ulaz, jednu zbornicu, jedno Vijeće učenika, iste nastavnike koji izdvode nastavu na dva različita nastavna plana i programa.

"Ova nije priča o dvije škole pod istim krovom, ovdje je mnogo više zajedništva nego podjela, zato iznenađuje činjenica da rukovodstvo općine Žepče u čijoj je nadležnosti škola ne želi na ovakvom primjeru graditi bolje odnose i dalje ih unapređivati".