BiH
2

Načelnik Višegrada osumnjičen da je oštetio Općinu za 100.000 KM

FENA
Višegrad (Foto: Arhiv)
Višegrad (Foto: Arhiv)
Služba za suzbijanje organiziranog kriminaliteta i korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) podnijela je Specijalnom tužilaštvu RS-a izvještaj protiv načelnika Općine Višegrad Slaviše Miškovića i Drage Perića iz Brčko Distrikta, saznaje Agencija Fena.

Iz entitetske policije je, uz navođenje inicijala prijavljenih, potvrđeno da se Mišković sumnjiči za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, a Perić da je učinio krivično djelo nedozvoljena trgovina.

Naime, Mišković je osumnjičen da je u svojstvu načelnika Općine Višegrad od 17. maja do 15. novembra 2013., iskoristio službeni položaj u nabavci mehanizacije, putem Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Zavičaj“ Višegrad.

Na teret mu se stavlja da je, suprotno Odluci o uvjetima i načinu korištenja podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivrede i sela na području općine Višegrad, bez provedene procedure javne nabavke, nabavio polovnu poljoprivrednu mehanizaciju, u ukupnom iznosu od 248.400 KM, od fizičke osobe koja nema registrirano preduzeće za prodaju.

Radi plaćanja ove nabavke, kao načelnik općine donio je šest odluka o odobravanju sredstava za podsticaj razvoju poljoprivrede i sela u iznosu od 248.400 KM i na ovaj način oštetio lokalni budžet za oko 100.000 KM.

Nabavljenu poljoprivrednu mehanizaciju Mišković je dao na korištenje za 27 osoba s područja općine Višegrad, od kojih njih 14 nisu uopće upisani u Registru poljoprivrednih gazdinstava u APIF-u.

Drago Perić se sumnjiči da je bez ovlaštenja za trgovinu tokom 2013. godine u svrhu dalje prodaje, kao fizička osoba, nabavio poljoprivrednu mehanizaciju od preduzeća "Hrast“ d.o.o. Brčko Distrikt, koju je kasnije također, kao fizička osoba prodao Udruženju poljoprivrednih proizvođača "Zavičaj“ Višegrad u ukupnom iznosu od 214.500 KM, iako nema registrirano preduzeće, niti je upisan u registar preduzeća i preduzetnika Osnovnog suda Brčko Distrikta, ni kao osnivač, niti kao osoba ovlaštena za zastupanje bilo kojeg privrednog subjekta.