BiH
0

Načelnik Travnika obećao posao za 1.300 sugrađana

Klix.ba
Travničani su prošle godine na prijevremenim izborima za načelnika Općine izabrali Admira Hadžiemrića, kandidata SDA. Za očekivati je, učinit će to i 7. oktobra, budući da Hadžiemrić svojim dosadašnjim radom pokazuje da Travničani nisu pogriješili ukazavši mu povjerenje, saopćeno je iz SDA.

Načelnik Hadžiemrić ističe da će stalnom zaposlenju građana pomoći određene firme koje ostvaruju dobre rezultate u različitim industrijama, a koje su sa njegovim dolaskom počele proces svoje „restauracije“. Jedna od njih je i širom svijeta poznata konfekcija „Borac“, u kojoj je nakon privatizacije, kada je na čelu bio Mustafa Dagoja (inače član SBB-a), uslijedilo zatvaranje, a posljedica je i 800 novih, nezaposlenih osoba. Problemi u „Borcu“ se rješavaju; u procesu je vraćanje kapitala državi, čime će „Borac“ ući pod okrilje Zakona o finansijskoj konsolidaciji i dobiti sredstva koja mogu pomoći u sanaciji, pokretanju pogona i povratku radnika.

U ″Preventu″, koji u Travniku pokreće fabriku za šivanje autopresvlaka, trebalo bi da počne raditi više od 500 nezaposlenih osoba. Početkom godine, BH Gas potpisao je ugovor o izgradnji 40 kilometara gasovoda Zenica - Travnik. Izgradnja će trajati godinu dana. Uz gasovod se polažu i cijevi za optički kabel.

Dolaskom Hadžiemrića za načelnika pokrenuta je i inicijativa za formiranje radno-poslovnih zona u Općini Travnik. Time načelnik stavlja tačku na ono što je obećao i opravdava povjerenje glasača, kada ih je više od 5.600 odlučilo njemu povjeriti upravljanje lokalnom zajednicom.