Pitanja na sjednici Skupštine
8

Načelnik Prijedora treba odgovoriti zašto je potpisao zabrane

Klix.ba
Kako je i ranije najavljeno, odnosno kako je od političkih predstavnika probosanskih stranaka zatražio Organizacioni odbor za obilježavanje 20. godišnjice stradanja Prijedorčana, danas su na sjednici Skupštine općine Prijedor zatraženi odgovori od načelnika Općine o ranijim zabranama obilježavanja godišnjice stradanja.

Kako je za Klix.ba potvrdio odbornik Mesud Blažević, on je tražio od načelnika Općine Marka Pavića da da odgovor na pitanje na osnovu kojeg zakona je zabranio obilježavanje 20. godišnjice stradanja nesrpskog stanovništva pod nazivom Genocid u Prijedoru - 20 godina.

Osim toga, od načelnika Prijedora je zatražen i odgovor na pitanje kada će Općina pokrenuti proceduru da se u centru grada sagradi memorijal, kojim bi se obilježilo stradanje nesrpskog stanovništva onako kako je to dozvoljeno i urađeno za Srbe.

“Kada sam tražio da odgovori zbog čega je zabranjeno obilježavanje godišnjice stradanja, načelnik je odgovorio da to nije uradio, zatim su uslijedile diskusija i replike, ali sam zatražio da mi na oba pitanja dostavi pismeni odgovor. Također, ja i kolegica Nusreta Sivac smo bili jedini koji su danas na sjednici nosili bijelu traku. Neki su me pitali zbog čega je nosim sada, odgovorio sam da sam prije 20 godina bio prisiljen da je nosim, a sada ne dozvoljavam da se to zaboravi”, rekao nam je Blažević.

Prema riječima našeg sagovornika malobrojni su danas u Prijedoru nosili bijelu traku oko ruke.