BiH
0

Načelnik općine Olovo osumnjičen za zloupotrebu položaja

FENA
Olovo
Olovo
Kantonalno tužilaštvo Zenica potvrdilo je danas optužnicu protiv Alije Hadžiabdića (56), načelnika Općine Olovo zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. KZ FBiH.

U optužnici stoji kako je Hadžiabdić 26. januara 2009. godine kao službena osoba, u namjeri da nanese štetu članovima Upravnog odbora Javne ustanove „Dom zdravlja“ i to: M.M., predsjedniku, te S.J. i S.G. članovima, prekoračio granice službenog ovlaštenja, svjesno postupajući suprotno odredbama člana 50. stav 8. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, te odredbama člana 18. stav Statuta Općine Olovo od 10.05.2007. godine.

"Osumnjičeni je samovoljno prije isteka njihovog mandata, bez upoznavanja Općinskog vijeća, donio Rješenje o njihovom razrješenju, kao i ostala dva člana Upravnog odbora, M.H. i S.M., da bi potom dana 30.01.2009. godine, tj. prije isteka zakonskog roka od osam dana za prigovor na navedeno Rješenje, raspisao Oglas za poziciju u regularnim tijelima Općine Olovo na mjesta predsjednika i članova Upravnog odbora JU Dom zdravlja, te iako mu je Zaključkom Općinskog vijeća Općine Olovo u tačci IV naloženo da obustavi daljnje aktivnosti oko razrješenja i imenovanja članova UO JU Dom zdravlja, se oglušio na navedeni Zaključak i ostavio navedeno Rješenje na snazi“, stoji u optužnici Kantonalnog tužilaštva Zenica.

Usljed ovakvog postupka, razriješeni članovi pretrpjeli su štetu koja se ogleda u neprimljenim naknadama za rad u Upravnom odboru zbog razrješenja prije isteka mandata, i to: S.G. u iznosu od 7.200 KM, M.M. u iznosu od 8.750 KM, S.J. u iznosu od 1.200 KM, pa je naprijed navedenim radnjama oštetio S.G., M.M. i S.J. za navedene iznose, te im nanio nematerijalnu štetu u pogledu povrede ličnog dostojanstva, časti i ugleda.