BiH
23

Načelnik Kaknja: Plaćat ćemo smještaj ljudima čiji domovi su porušeni u klizištu

Pišu: E. G. i E. S. H.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Više od 60 mještana, odnosno 18 porodica, je ugroženo nakon klizišta u naselju Bare kod Kaknja, gdje je protekle noći poginula jedna mještanka.

Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra jutros je za Klix.ba govorio o planovima u vezi sa smještajem porodica čiji su domovi porušeni ili im još uvijek prijeti opasnost od klizišta.

Mandra kaže da su barake koje su porušene u klizištu sagrađena prije 40-50 godina i da u ovom trenutku ne može govoriti o legalnosti gradnje na tom području.

"Do ovih baraka koje su porušene ima još jedan niz onih koje su ugrožene. Sve je to stara gradnja. Brdo koje je iza baraka je skliznulo i prekrilo ih, u blizini nema rijeke ni potoka, u majskim poplavama nije bilo pomjeranja terena, ali evo sad je klizište ogromno", kaže Mandra.

U Kaknju očekuju dolazak geologa koji će dati procjenu koliko su ugroženi ostali objekti u blizini i šta treba uraditi sada.

"Sedam porodica se ne može vratiti tamo ni u kakvoj varijanti, jer su objekti u kojima su stanovali srušeni. Jutros smo donijeli neke odluke, između ostalih, i to da im plaćamo kiriju određeno vrijeme. Odobrili smo i jednokratne pomoći ovim porodicama, kao i prehrambene pakete", kaže Mandra.

Načelnik Kaknja dodaje da je nateže to što je jedna osoba poginula u klizištu, a da će se ostalo riješiti i da će se za sve naći neki smještaj.

"U neposrednoj blizini porušenih nalazi se i drugi niz baraka. Tu je također evakuirano 11 domaćinstava. Za njih će se također osigurati novac za kiriju. U svakom slučaju, trajno moramo riješiti stambeno pitanje ovih sedam porodica kojima su domovi porušeni, a za ovih 11 ćemo vidjeti prvo šta kažu geolozi, da li je moguće da se oni vrate kućama", kaže Mandra.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić i Mandra su posjetili jutros selo Bare.

Husejnagić je rekao da će Vlada ZDK putem Ministarstva za rad i socijalna pitanja pomoći porodicama.

"Plaćat cemo kirije za porodice, kao sto to radimo za one koje su pogodile poplave. Trenutno toliko možemo pomoći", kazao je premijer.

Sinoć je u selu Bare nestalo struje, pa su uposlenici Elektroprivrede danas na terenu i očekuje se da će mještani uskoro dobiti električnu energiju.