Nakon 101. transplantacije bubrega
0

FOTO / Načelnik Imamović ugostio ljekare UKC Tuzla

Piše: D. Brkić
Prošlog petka su ljekari sa UKC Tuzla obavili 101. transplantaciju bubrega, a pacijent je bila 13-godišnja djevojčica. Povodom 101. transplantacije, načelnik Općine Tuzla, Jasmin Imamović, je u sali za sastanke ugostio rukovodstvo i ljekare UKC Tuzla, gdje je razgovarano o uspjesima i problemima koji prate kadaverične transplantacije.
Kada je riječ o posljednjoj operaciji, direktor Interne klinike UKC Tuzla doc.dr. Midhat Tabaković je izjavio kako se djevojčica osjeća dobro.

"Donor organa je bio njen otac. Postoperativni proces protiče uz određene poteškoće, ali je njeno zdravstveno stanje sasvim dobro", kazao je Tabaković.

Prema Tabakovićevim riječima, ljekari sa UKC Tuzla su u našim okvirima ostvarili impozantne rezultate, koji su, ipak, skromni u poređenju sa inozemnim klinikama. Za veće uspjehe, kaže Tabaković, je neophodna podrška cjelokupnog društva i društvene zajednice.

Generalni direktor UKC Tuzla, prof. dr. Elmir Čičkušić, naglasio je da bez doniranja organa kadeverična transplantacija u BiH neće zaživjeti u punom opsegu.

"U biti, mi nećemo biti od pomoći svima onima kojima je pomoć potrebna. Iza cjelokupnog projekta mora stajati država", stav je direktora Čičkušića.

S tim u vezi načelnik Jasmin Imamović je rekao kako se on zalaže za objedinjavanje zdravstvenih fondova u Federaciji BiH, a prema njegovim riječima, o tom prijedlogu će se vrlo brzo razgovarati.

Kada je riječ o cijeni transplantacije na UKC Tuzla, direktor Čičkušić je rekao kako je ona mnogo manja u odnosu na evropske klinike. Operacija na UKC Tuzla košta od 30 do 70 hiljada KM, dok je u evropskim klinikama više od 200.000 KM. Šef Odsjeka za transplantaciju doc.dr. Emir Hodžić je istakao kako je uspješnost operacija u rangu sa američkim prosjekom.

"Obavili smo analizu nakon godinu i pet godina od transplantacije. Poslije godinu dana, od 100 pacijenata 96 je bilo živo, dok su 94 transplantirana bubrega bila u funkciji. Nakon pet godina, 94 pacijenta su živa, a 85 transplantiranih bubrega je u funkciji", kaže Hodžić.