BiH
1.3k

Načelnik Ilidže: Du ju vont tu spik ingliš, aj spik arabijan! Maj nejm iz Senaid Memić

Piše: Er. M.
Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić u razgovoru za Face TV pohvalio se kako zna čitati, pisati i prevoditi arapski jezik, a svoje znanje demonstrirao je na način da je citirao jedan dio sure iz Kur'ana.

Memiću se očito nisu dopala pitanja novinarke Face televizije koja ga je ispitivala o prodaji zemljišta arapskim državljanima u Općini Ilidža. Vidno ljut Memić počeo je uspoređivati arapski jezik sa engleskim poručujući kako niko nema pravo da mu brani da nešto voli.

"Imate li vi pravo da volite engleski jezik isto kao i ja arapski? Što vi meni oduzimate pravo da ja volim ono što hoću? Volite Zapad, a ne volite Istok", rekao je Memić.

Aktuelni načelnik Ilidže i kandidat za načelnika ove općine na lokalnim izborima 2016. nakon toga se pohvalio da poznaje pet svjetskih jezika demonstrirajući u praksi svoje "znanje" turskog, arapskog i engleskog jezika.

Memić je otišao toliko daleko da se pohvalio poznavanjem arapskog jezika citirajući suru (jedno poglavlje u Kur'anu) Kâfirûn.

"Lekum dînukum ve liye dîn (Svakom njegova vjera)", izgovorio je Memić dodajući kako njemu arapski jezik ne smeta te da ga zna čitati, pisati i prevesti.

U intervjuu se pohvalio i znanjem engleskog jezika pitajući novinarku "Do you want to speak English?" nakon čega je pokušao voditi konverzaciju na engleskom jeziku.

Memić je u razgovoru za Face televiziju istakao i da je prodaje parcele u katastarskoj općini Vrelo Bosne kuvajtskoj kompaniji bila transparentna i da se radilo o građevinskom području koje nije u blizini vodozaštitne zone.

"Zemljište koje je prodato je jedna jaruga. To je potok koji je vrlo strm. Od tog zemljišta mi u zadnjih 300 godina nismo imali nikakve koristi i nismo ni znali da je to naše zemljište". kazao je on.

Rekao je i kako postoje nakaradni zakoni u BiH, ali da je u slučaju prodaje zemljišta kuvajtskoj kompaniji sve urađeno kako treba.

"Ja se bojim svačije islamofobije. Ljudi ne vole Arape, ne vole muslimane i pokazuju to na vrlo perfidan način", smatra Memić.

Istakao je i da ga je stid reći da Vrelo Bosne pripada Ilidži s obzirom na to da se u vodozaštitnoj zoni nalazi smetljište i kako kaže "rugoba".

Kako zvuči kada Senaid Memić pokušava govoriti engleski, arapski i turski jezik pogledajte na videosnimku od 8:30 minute.