BiH
0

Načelnik Hadžibajrić obećao pomoć Historijskom arhivu

FENA
Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ibrahim Hadžibajrić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Načelnik sarajevske Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić danas je prilikom posjete Historijskom arhivu glavnog grada BiH obećao da će pomoći na rekonstrukciji objekta Historijskog arhiva u Čadordžinoj ulici

"To je objekt od vitalnog nacionalnog interesa koji je u jako lošem stanju i u obnovu se moraju uključiti Kanton Sarajevo, ali BiH", istakao je načelnik Hadžibajrić, koji je također naveo da je ovo i slika u kakvom stanju se nalazi država.

Tokom obilaska objekta Historijskog arhiva grada Sarajeva načelnik Hadžibajrić je upoznat o trenutnim aktivnostima, građi koja se čuva i o problemima Arhiva.

Arhiv je smješten u zgradi nekadašnjeg sirotišta koje je napravljeno za vrijeme Austrougarske, a danas je u njemu smještena arhiva iz grada Sarajeva, gradskih općina i Kantona Sarajevo.

Općina Stari Grad je obećala da će pomoći investiranjem i u objekt koji se nalazi u ulici Ferhadija, i u koji je već smješten određeni dio arhivske građe, a vrijednost projekta je oko šest hiljada KM.

Za objekt u Čadordžinoj ulici u kojem se čuva i obrađuje građa cjelokupne gradske uprave od 1878. godine, načelnik je istakao da će pomoći za početak obnovom jedne ili dviju prostorija u koje će biti smješten arhiv.

"Projekt je veoma skup jer se zgrada treba vratiti autentičnom obliku, te spriječiti eventualno urušavanje zbog propadanja temelja", kazao je direktor Historijskog arhiva Haris Zaimović.

Najugroženija je najstarija građa iz 1878. kao što su Gradsko poglavarstvo grada Sarajeva, Gradski narodni odbor, Vladin povjerenik za grad Sarajevo, privredni i sudski fondovi.

"Problem se može riješiti digitalizacijom građe i izradom softverskih rješenja, koja bi pomogla i u bržoj pretragi po arhivu", navodi Zaimović.