BiH
0

Načelnik Bećirević uručio poklone romskoj djeci

Klix.ba
Općina Centar je i ove, kao i niz proteklih godina obezbijedila u svom budžetu sredstva za kupovinu knjiga i školskog pribora za romsku djecu koja idu u osnovne škole u Centru, kako bi i na taj način bili stimulirani da redovno pohađaju nastavu i što uspješnije savladavaju nastavno gradivo.

U školskoj 2012/2013.godini u osam osnovnih škola na području središnje sarajevske općine nastavu redovno pohađa 90 učenika Roma.

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, kulturu i sport Zakirom Šero 10. septembra 2012. godine posjetio osnovne škole "Hasan Kikić" (Gorica 27) i "Musa Ćazim Ćatić" (Čekaluša 53) gdje je uručio općinske novčane donacije od po 100 KM za 90 učenika Roma koji redovno pohađaju nastavu u tim i ostalim osnovnim školama na području Centra.

U OŠ "Hasan Kikić" nastavu redovno pohađaju 24 učenika Roma, u školi "Musa Ćazim Ćatić" 22, OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" 11, OŠ "Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak" 10, OŠ "Safvet-beg Bašagić" devet, OŠ "Alija Nametak" sedam, OŠ "Vladislav Skarić" četiri, a u školi "Isak Samokovlija" troje romske djece.

Zaželjevši djeci puno uspjeha u daljem školovanju, načelnik Bećirević je dodao:

"Broj romske djece koja se redovno školuju je manji u odnosu na prošlu godinu. Zato ćemo ovih dana izvršiti kompletnu reviziju, pa ćemo imati jasnu sliku da li roditelji upisuju svoju djecu u školu. U slučaju da djeca mlađa od petnaest godina ne idu u školu, primijenit će se zakonske mjere za roditelje koji svoju djecu nisu upisali u školu. Sva djeca imaju pravo na osnovno obrazovanje, tako da po zakonu moraju završiti osnovnu školu. Mi tradicionalno dajemo romskoj djeci po 100 KM pomoći za kupovinu školskih potrepština i siguran sam da će im taj novac dobro doći. Ova djeca se ni po kojem osnovu ne smiju razlikovati od druge djece iz susjedstva, jer su svi jednaki– rekao je načelnik Bećirević i naglasio namjeru i želju Općine da pomogne kako bi u ovako teškoj ekonomskoj situaciji u zemlji svi živjeli pristojnim životom."