BiH
33

Načelnik Bećirević pustio u rad javnu rasvjetu u gradskom parku "Jezero"

Klix.ba
U gradskom parku "Jezero" koji se na površini od oko sedam hektara proteže na padinama ispod sarajevskog porodilišta "Zehra Muidović", načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je 21. novembra 2012. godine pustio u rad postavljenu javnu rasvjetu.

Osvijetljeno je oko 1.600 metara staze, gdje je postavljeno 47 rasvjetnih stubova sa sijalicama. Postavljanje javne rasvjete u tom parku finansirala je Općina Centar sa 73.239 KM.

Projekt izgradnje i uređenja parka "Jezero", koji se nalazi na području mjesne zajednice "Betanija-Šip" u općini Centar, traje već osam godina. Zahvaljujući višegodišnjim finansijskim ulaganjima Općine Centar, na cijeloj površini ove gradske zelene oaze radnici komunalnog preduzeća "Park" su očistili i poravnali zemljište, a potom izgradili pješačku, trim i biciklističku stazu, posadili više stotina sadnica srednjeg i visokog rastinja - hrasta, graba, kestena, bukve, javora, jasena i lipe te raznovrsnog grmlja i zasadili travu na površini od skoro 4.000 kvadratnih metara. U parku su uredili dječije igralište sa klackalicama i toboganom te postavili klupe za odmor.

"Općina Centar zaista ulaže veliki trud i napore da svojim sugrađanima obezbijedi mjesto za uživanje, odmor i relaksaciju", rekao je ovom prigodom načelnik Bećirević i dodao da mu je izgradnja i uređenje parka "Jezero" jedan od najdražih projekata u vrijeme njegovog načelničkog mandata.

"Postavljanjem javne rasvjete nismo okončali projekt, jer nam u narednom periodu slijedi postavljanje video nadzora, a rasvjetni stubovi koji se nalaze u parku će olakšati posao, jer smo na stubove planirali postaviti video nadzor koji će ovo područje učniti još sigurnijim. Postavljanjem javne rasvjete će se zasigurno smanjiti i neredi koji su se dešavali u ovom parku, a pomenuto područje će oživiti i u noćnim satima te okupiti mnogo više ljudi nego što je to ranije bio slučaj", rekao je Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar i zahvalio se svima koji su učestvovali u ovom projektu.

Izvođač radova na postavljanju rasvjete je firma Testing elektro d.o.o, a nadzor je vršio Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.