BiH
49

Načelnici štabova balkanskih zemalja: Dogovoren nastavak regionalne vojne saradnje

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Oružane snage Bosne i Hercegovine danas su bile domaćin 8. Konferencije Foruma načelnika štabova balkanskih zemalja - B9, koja je počela jutros na Ilidži u Sarajevu.

Konferenciji je završena potpisivanjem zajedničke izjave načelnika štabova zemalja regiona u kojoj je navedeno da će zemlje potpisnice u budućnosti dodatno produbiti međusobnu saradnju u oblasti odbrane.

"Mi, načelnici štabova balkanskih zemalja, izrazili smo odlučnost da proširimo međusobnu saradnju između naših vojnih snaga", navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Posebno je naglašeno kako na svakom koraku mora biti isticana potreba za međudržavnim razumijevanjem i saradnjom.

"Mislimo da ova konferencija može poslužiti kao dobar primjer na koji način se mogu jačati međusobno razumijevanje i regionalna saradnja na Balkanu. Posebno smo izrazili želju da nastavimo regionalnu saradnju u oblasti odbrane i sigurnosti", rečeno je na kraju konferencije.

Ispred zemlje domaćina ove konferencije obratio se načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-major Anto Jeleč, izjavivši kako je regionalna vojna saradnja vrlo značajan aspekt sigurnosti za cijeli region, ali i za BiH.

Osim Jeleča, prisutnima se obratio i zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac, koji je izrazio zadovoljstvo da je BiH domaćin ovako važnog skupa. On je naglasio da ovakvi skupovi doprinose unapređenju regionalne saradnje.

Pored domaćina, konferenciji B9 prisustvovali su načelnici glavnih štabova: Albanije, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Makedonije, Rumunije, Srbije i Turske, kao stalnih članica B9, predsjedavajući vojnog komiteta NATO-a, predsjedavajući vojnog komiteta Evropske unije, komandant NATO štaba u Sarajevu, komandant EUFOR-a, te načelnici glavnih štabova OS Hrvatske i Slovenije, kao gosti Konferencije B9.

Cilj Konferencije je bio prezentacija jednogodišnjeg rada Koordinacijske grupe i podgrupa koje djeluju u sastavu Konferencije te razmatranje i usaglašavanje novih modaliteta i prijedloga rada i zajedničkog djelovanja na nivou postojećeg formata.