BiH
0

Nabavljena vozila za domove zdravlja

FENA
Uz pomoć kancelarije Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) iz Srebrenice stvoreni su znatno bolji uvjeti za rad domova zdravlja u Srebrenici, Bratuncu i Milićima.

Nabavkom novih sanitetskih vozila došlo je do unapređenja zdravstvenih usluga koje ove ustanove pružaju pacijentima, odnosno građanima ovih općina.

"Dom zdravlja je od UNDP-a u 2006. godini dobio savremeno sanitetsko vozilo u vrijednosti od 56.000 KM, za rad mobilnog ljekarskog tima koji pruža medicinske usluge građanima na terenu. Po jednom sedmično mobilni tim radi u područnim ambulantama kojih je pet u funkciji na području bratunačke opštine, a po potrebi ide i u sela i na kućne adrese težih pacijenata. To je unaprijedilo funkcionisanje zdravstvene službe i olakšalo, odnosno pojeftinilo liječenje pacijenata iz ruralnih sredina jer ne moraju putovati do Doma zdravlja u Bratuncu i izlagati se troškovima budući da nemaju redovan prevoz, a osnovne zdravstvene usluge pružaju im se na terenu", kazala je direktorica ove ustanove Vesna Ivanović.

Sanitetska vozila donirana od UNDP-a na istovjetan način koriste i domovi zdravlja u Srebrenici i Milićima.