BiH
2

Na zgradi Općine Centar 7. februara izgorjelo 1.080 m2 krova

FENA
Na zgradi sarajevske Općine Centar izgorjelo je, za vrijeme demonstracija 7. februara, 1.080 metara kvadratnih krova i veći dio stropne konstrukcije na trećem spratu, rekao je Agenciji FENA pomoćnik načelnika Općine Centar Zlatko Voljevica, koji je i vođa Stručnog tima za praćenje aktivnosti na hitnoj sanaciji zgrade.

Krajem februara radnici su započeli postavljanje drvenih greda za novu krovnu konstrukciju na zgradi i do sada je završeno oko 75 posto tih poslova, kazao je Voljevica.

Okončano je postavljanje krovne konstrukcije na dijelu prema Ali-pašinoj džamiji i Koševskom potoku, a trenutno se radi na dijelu krova prema unutrašnjosti zgrade, tako da bi postavljanje krovne konstrukcije trebalo, prema dinamici radova, biti završeno do kraja ove sedmice.

Do sada je postavljena nova stropna konstrukcija na trećem spratu umjesto stare koja je uništena u požaru.

"Osim toga, radnici i dalje uklanjaju malter s izgorenih i veoma oštećenih zidova. Nakon što je završeno struganje maltera duž cijelog veoma oštećenog stepeništa, trenutno se to radi u podrumskim prostorijama gdje se vrši i zamjena kablova izgorjelih elektro i mašinskih instalacija", kazao je Voljevica.

U toku je i servisiranje elektro i druge opreme koja je djelimično oštećena. Također se radi na dodatnom osiguranju i protivpožarnoj zaštiti server sobe.

Na zgradi su zamijenjena polupana stakla na prozorima koji nisu uništeni. Zamijenjena su i stakla u velikoj sali Općine Centar gdje se obavljaju i drugi radovi da bi se stvorili neophodni preduvjeti za održavanje sjednica Općinskog vijeća.

Voljevica kaže da su uzeti uzorci za neophodna statička ispitivanja dijelova objekta koji su uništeni ili oštećeni tokom požara te da se narednih dana očekuju rezultati tih ispitivanja koji će biti orijentir za sanacione radove.

"Stručni tim i dalje radi na pribavljanju dokumentacije za izvođenje građevinskih, zanatskih, instalaterskih, enterijerskih i drugih neophodnih radova na hitnoj sanaciji devastirane zgrade Općine Centar", kazao je Voljevica.