BiH
0

Na željezničkoj pruzi u Ilijašu nema šarafa, voz može iskočiti iz šina

Piše: E. G.
Željeznice Federacije BiH već godinama su u ogromnim problemima i dugovima. Takva situacija utječe na rad cijele kompanije, a čini se i na sigurnost putnika.

Naš čitatelj iz Ilijaša nam je proslijedio fotografije na kojima se vide da na toj dionici pruge nedostaju šarafi pomoću kojih su šine pričvršćene. Ovo je slučaj na najmanje 100 metara pruge, gdje fali bar desetak šarafa.

Dugogodišnji mašinovođa i sekretar Sindikata mašinovođa Željeznica FBiH iz Zenice, Jasmin Kurić, izjavio je za Klix.ba da nedostatak šarafa na dijelu pruge može imati katastrofalne posljedice.

"To može dovesti do katastrofe, tačnije do iskakanja voza iz šina, jer na tim mjestima može doći do širenja kolosijeka. To je rezultat rada čelništva Željeznica FBiH na čelu sa Nedžadom Osmanagićem, jer godinama se ništa nije ulagalo u željezničke mreže. Za ovo stanje je odgovoran direktor infrastrukture u kompaniji Vlado Budimir, koji je član i nove Uprave. Nije loša samo pruga i lokomotive su loše održavane, pa su mnoge van stroja. Osmanagić ništa nije uradio, uzeo je kredit od čak 82 miliona KM i ništa nije urađeno. Sad nova Uprava pokušava nešto, ali sada nema novca", rekao je Kurić.

Pokušali smo jučer provjeriti u Željeznicama FBiH o čemu se radi i da li su uopće upoznati sa ovim slučajem, da li se pruga redovno obilazi i slično, ali u službi za informisanje nam je rečeno da detaljnije informacije potržimo u ponedjeljak. U Željeznicama tvrde i to da se pruga redovno kontrolira, ali i to da dolazi do čestih otuđenja metalnih dijelova koje kradljivci kasnije prodaju kao staro željezo.