Inicijativa "Glasaću za Srebrenicu"
25

"Na zastrašivanje MUP-a RS odgovorimo najmasovnijim odzivom na izborima"

Klix.ba
Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" osuđuje ponašanje službenika MUP-a RS i Policijske stanice Srebrenica, koji je danas presreo i legitimirao dvojicu njihovih sugrađana koji su došli preuzeti lična dokumenta.

"Bogomir Dragić, službenik Policijske stanice u Srebrenici, je krajnje neodgovorno i u svrhu nastavka bezočnog pritiska Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na građane Srebrenice nesrpske nacionalnosti legitimirao dvoje građana Srebrenice inicijala N.Ć. i N.H, i to odmah nakon njihovog izlaska iz Policijske stanice i preuzimanja ličnih dokumenata. Vršenjem legitimacije lica i postavljanjem privatnih pitanja da li su oženjeni, da li su zaposleni, gdje će se takvi zaposliti te navodeći da su lica sumnjiva, premda su neposredno prije susreta sa službenim licem napustili Policijsku stanicu Srebrenica, Bogomir Dragić je direktno kršio njihova osnovna ljudska i građanska prava", navode iz inicijative "Glasaću za Srebrenicu".

"Bogomir Dragić, službenik MUP-a RS, izvršio je povredu ravnopravnosti čovjeka i građanina (član 145.) djelujući i nastavljajući praksu selektivnih provjera građana Bosne i Hercegovine, uz sumnju da je ovo činjeno u pravcu zastrašivanja povratničke populacije s namjerom zaustavljanja procesa njihove registracije prebivališta i povratka na prostoru opštine Srebrenica. Službeno lice je djelovalo protivno Zakonu o zabrani diskriminacije, uzimajući u obzir da je selektivno, na osnovu pretpostavke o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti lica, maltretirao građane nesrpske nacionalnosti", stoji u saopćenju za javnost.

Pokretači inicijative još jednom su pozvali sve građane Srebrenice kao i raseljene Srebreničane na području Federacije BiH, koji imaju privremene lične karte i pravo glasa, da do sada najmasovnijim izlaskom na izbore odgovore na stalno negiranje genocida ali i sistemsku i sistematsku represiju i zastrašivanje MUP-a RS.

"Niko nema pravo niti zakonske ovlasti ograničiti pravo na povratak, slobodu kretanja i izbora prebivališta na području cijele Bosne i Hercegovine i jedini način da ustanemo protiv kršenja ljudskih prava jeste da na izborima 7. oktobra damo glas protiv sistemske i sistematske represije i negiranja genocida entitetskih vlasti", istaknuto je.