"Glasaću za Srebrenicu"
0

"Na zastrašivanja iz RS-a odgovorimo masovnijom registracijom"

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Građanska inicijativa „Glasaću za Srebrenicu“ upozorava da su institucije entiteta Republika Srpska počele da vrše otvoren i sistematski pritisak na aktiviste i građane Srebrenice nesrpske nacionalnosti, što predstavlja otvoren i beskrupulozan napad na temeljna ljudska prava i dolazi nakon otvorenih prijetnji ministra unutrašnjih poslova Stanislava Čađe izrečenih na konferenciji za štampu u Banjoj Luci 5. juna.

„Jučer u poslijepodnevnim satima, službenik policijske uprave u Srebrenici presreo je na ulici jednog od naših aktivista i bez ikakvog objašnjenja počeo postavljati pitanja o građanima BiH koji su se u protekle dvije sedmice registrovali da glasaju u Srebrenici na njegovoj i adresama drugih građana Srebrenice“, navodi se u saopćenju Građanske inicijative „Glasaću za Srebrenicu“.

Dodaje se da se policijski službenik o kojem je riječ, nije predstavio niti obrazložio pravni osnov za presretanje ovog aktiviste na ulici, ali je bio u posjedu spiska građana koji su prijavili prebivalište u Srebrenici odštampanog na zvaničnom memorandumu MUP-a RS.

Usto, ističe se u saopćenju, jučer su službenici policijske uprave odbili primiti zahtjev za promjenu prebivališta pet mladića i djevojaka rođenih između 1992. i 1994. godine pod izgovorom da njihov matični broj nije valjan, iako su svi imali validne lične dokumente izdane u Federaciji BiH.

„I pored toga što zakon nalaže da je postupajući organ u tom slučaju dužan izdati rješenje s pisanim obrazloženjem, službenici policijske uprave u Srebrenici to nisu učinili, čime su prekršili zakone države BiH kojima je uređeno pitanje ličnih dokumenata“, navodi se u saopćenju.

Pitanje registracije u Srebrenici pitanje je vladavine prava i jednakosti svih građana pred zakonima BiH.

Iz Građanske inicijative „Glasaću za Srebrenicu“ ističu da ono što se jučer dogodilo u Srebrenici je frontalni napad na ljudska prava građana nesrpske nacionalnosti.

„Entitetski MUP u Srebrenici otvoreno i sistematski diskriminira građane nesrpske nacionalnosti i radi ono što je najbolje radio i 1992. i 1995. godine: pravi spiskove. Svi znamo šta se dogodilo ljudima na tim spiskovima i 1992. i 1995. godine. Pritisak s kojim se suočavaju građani nesrpske nacionalnosti je najbolja najava onoga što će se dogoditi u Srebrenici ukoliko negatori genocida pobjede na lokalnim izborima u oktobru“, ističe se u saopćenju.

Građanska inicijativa „Glasaću za Srebrenicu“ poziva građane BiH da na zastrašivanje vlasti RS-a odgovore još masovnijom registracijom i pokažu da mladići i djevojke od kojih neki prvi put glasaju umjesto svojih najbližih koji počivaju u Potočarima, za razliku od devedesetih godina, nisu sami.

„Kao građani BiH imamo pravo da svoje biračko pravo ostvarimo gdje god želimo i ministar unutrašnjih poslova RS-a je dužan da nam to osigura u skladu sa zakonima države BiH. Ako je nekada bio trenutak da međunarodna zajednica, u skladu s javno preuzetom obavezom, osigura neometan proces registracije, uključujući i postavljanje posmatrača u policijskoj stanici u Srebrenici, onda je to sada. U suprotnom, znat ćemo da se od jula 1995. nije promijenilo ništa i da bi kao i tada ostali da stoje skrštenih ruku“, navodi se u saopćenju Građanske inicijative „Glasaću za Srebrenicu“.