BiH
75

Na zahtjev SNSD-a: Hitna sjednica Parlamenta BiH o popisu stanovništva

Piše: Er. M.
Klub zastupnika SNSD (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Klub zastupnika SNSD (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Peta hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je sazvana na zahtjev Kluba zastupnika SNSD-a bit će održana danas. Na dnevnom redu nalazi se samo jedna tačka naslovljena kao "Informacija Vijeća ministara BiH o Odluci o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić".

Nakon što je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić potpisao Odluku o obradi podataka u skladu sa Zakonom i međunarodnim preporukama, predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac predložio je da se na sjednici razmatra Informacija Vijeća ministara BiH o Odluci o usvajanju jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

S obzirom na to da su parlamentarci odbili zahtjev Košarca, Klub zastupnika SNSD-a sazvao je hitnu sjednicu. Košarac je tada kazao kako ovakva odluka ne može proći mimo zvaničnog stava Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH.

"Ne možemo dozvoliti da neka agencija na nivou BiH bude iznad Vijeća ministara BiH", rekao je Košarac.

Dodao je da je institucijama RS-a važno da budu objavljeni tačni podaci, a ne da budu proizvod bilo čijih želja ili prohtjeva. On je kazao kako je zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Miljan Popić informisao sve zastupnike iz manjeg bh. entiteta da je Jukić donio nezakonitu odluku koja će dovesti do toga da u rezultatima popisa bude 10 posto netačnih podataka.

Na drugoj strani, direktor pri EUROSTAT-u i predsjedavajući Međunarodne posmatračke misije za popis u BiH (IMO) Pieter Everaers izjavio je danas u Sarajevu da je metodologija za obradu podataka, uključujući i utvrđivanje statusa rezidentnog stanovništva, koju je utvrdio Centralni popisni biro BiH, u skladu s preporukama IMO-a.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nedavno je izjavio kako je popis stanovništva bio tema o kojoj je u Vijeću ministara BiH bilo saglasnosti da se neće "lomiti preko koljena", već da će koalicioni partneri stvarati maksimalne uslove kako bi postigli dogovor.

"Bio je dogovor nekoliko dana prije ove odluke da ćemo, ako bude potrebno, promijeniti zakon, odgoditi rok i ostaviti poslije izbora. To je bio dogovor predsjednika svih stranaka koje čine većinu. Onda praktično iza leđa, bez bilo kakve informacije, desila se ova odluka koja ima svojih reperkusija", rekao je Ivanić.

Na pitanje ko je to uradio iza njegovih leđa, Ivanić je odgovorio da objektivno misli kako su to uradili partneri iz entiteta Federacija BiH.