BiH
0

Na zahtjev Brankovića odgođena rasprava o vakufskim stanovima

FENA
Na inicijativu premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nedžada Brankovića, na današnjoj redovnoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu nakon brojnih polemika i pauza do naredne sjednice je odgođena najavljena rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo u FBiH.

Precizirano je da taj zakon bude prva tačka dnevnog reda na idućoj sjednici, a Klub delegata Bošnjaka je zatražio i da predlagač teksta Federalna vlada dostavi dodatne podatke o stanovima o kojima je riječ.

"Tražimo dodatne informacije o broju stanova, gdje su lokacije predviđenih zamjenskih stanova i druge detalje bez kojih zakon neće biti provodiv", izjavio je uime bošnjačkog Kluba delegat Asim Mekić.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo omogućava se otkup stanova nosiocima stanarskog prava u nacionaliziranim stanovina čiji su izvorni vlasnici otprije nacionalizacije vakufi, legati i zadužbine. Tekstom se također reguliše da raniji vlasnici dobiju zamjensku stambenu imovinu ili novčano obeštećenje.

S takvim odredbama potpuno se slaže Udruženje građana «Dom» za zaštitu nosilaca stanarskog prava u nacionaliziranim i privatnim stanovima, ali ne i Vakufska direkcija u Sarajevu. Njen je stav da vakufsku imovinu treba ostaviti vakufima, a zamjenske stanove dati sadašnjim stanarima.

Na dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda je i drugi zakon iz federalne stambene politike, a to je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova.

Njime se omogućava otkup stanova bivšim pripadnicima Federalnog ministarstva odbrane kojima je ministarstvo dodjeljivalo napuštene stanove, ali postupak dodjele nije završen jer zasad imaju samo rješenja od ministra, ali ne i potpisan ugovor.

Oba zakonska prijedloga podržao je 30. oktobra Predstavnički dom Federalnog parlamenta.

Prva tačka dnevnog reda na današnjoj sjednici, o kojoj je već otvorena rasprava, odnosi se na informaciju Federalne vlade o stanju energetskog sektora u Federaciji. Dopunski dokument je izvještaj o realiziranju Akcionog plana za prestrukturiranje elektroenergetskog sektora BiH/FBiH.