Sarajevo
0

Na Vilsonovom šetalištu održana šetnja za ozdravljenje

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Druga "Race for the Cure" (trka/šetnja za ozdravljenje) održana je danas u Vilsonovom šetalištu u Sarajevu.

Taj događaj dio je Programa osnaživanja zdravlje žena (WHEP). Direktorica tog projekta u BiH Nela Hasić kazala je Feni da je za taj događaj bilo registrirano oko 3.000 žena, a sudjelovalo ih je oko 2.000 iz 17 bh. gradova, od čega 350 oboljelih žena.

Cilj ovogodišnje šetnje bio je kupovina lijeka herceptin (neophodan u liječenju raka dojke) za jednu osobu s liste čekanja u Federaciji BiH. Liječenje jedne osobe košta oko 50.000 KM, a prema podacima iz jula ove godine u FBiH trenutno oko 90 žena čeka na taj lijek koji za oboljele znači šansu za život.

Novac prikupljen od druge "šetnje za ozdravljenja" održane danas u Sarajevu bit će uplaćen u specijalni fond federalnog Zavoda za zdravstveno osiguranje iz kojeg se izdvaja novac za skupe lijekove.

Hasić kaže da će biti nastavljeno sakupljanje novca za kupovinu lijeka herceptin.

Današnja "šetnja za ozdravljenje" počela je od mosta Ars Aevi, a organizatori su bili "JDC" i "Susan G. Komen for the Cure", koji su inicijatori i finansijeri Programa osnaživanja zdravlja žena (WHEP). Taj projekt u BiH se provodi već pet godina.

"Race for the cure“ brendirani je događaj, koji se održava u 130 svjetskih gradova, gdje svake godine za unapređenje zdravlja žena šeta/trči nekoliko miliona ljudi.