BiH
0

Na vidiku rješenje ekološkog spora između Hrvatske i BiH

Anadolija
Mihael Zmajlović i Sonja Bigić (Foto: Anadolija)
Mihael Zmajlović i Sonja Bigić (Foto: Anadolija)
Ministar okoliša Republike Hrvatske Mihael Zmajlović izjavio je kako je rješenje onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu jedno od prioritetnih pitanja u ministarstvu, kako je stanje zadovoljavajuće, a intenzivira se saradnja s nadležnim tijelima u BiH kako bi nadzor nad onečišćenjem bio potpun, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Inspekcija zaštite okoliša Ministarstva okoliša RH ponudila je saradnju nadležnim institucijama u BiH za razmjenu znanja i iskustava stečenih tijekom modernizacije rafinerije Sisak, izjavio je Zmajlović i dodao da je ostvaren kontakt i dogovoren prvi radni sastanak krajem srpnja s glavnim urbanističko-građevinskim i ekološkim inspektorom Republike Srpske u Zagrebu.

"Iskustva modernizacije rafinerije Sisak govore da se utjecajem na izvore sumporovodika može utjecati na kvalitet zraka, i to je tema o kojoj ćemo razgovarati", rekao je Zmajlović.

Krajem maja održan je radni sastanak s predstavnicima državne Uprave za zaštitu i spašavanje i Hrvatskog zavoda za toksikologiju za slučaj obavještavanja građana i javnosti u Slavonskom Brodu u slučaju vanrednog onečišćenja zraka. Poseban naglasak stavljen je na izvor onečišćenja iz rafinerije Bosanski Brod, te je u junu upućen dopis Državnoj službi za zaštitu i spašavanje s inicijativom uspostave saradnje između centara 112 u Hrvatskoj i BiH.

"Bitna stavka za ostvarenje saradnje je funkcioniranje mjerne jedinice u krugu rafinerije Bosanski Brod, a kroz kontakt s rafinerijom obaviješteno je da je postavljanje mjerne jedinice u završnoj fazi i da bi trebala biti u funkciji do kraja mjeseca", poručio je Zmajlović.

Od tri pristigle ponude za postavljanje mjerne stanice u Slavonski Brod, nijedna nije udovoljavala standardima, što će produžiti rok postavljanja na 3 do 6 mjeseci, rečeno je. Zato će se postaviti privremena mjerna stanica na istoj lokaciji, a može mjeriti sve parametre u Slavonskom Brodu koja je pokretna i koja će biti u funkciji u septembru, do postavljanja fiksne stanice.

"Kroz kontakte s novim direktorom Nestro grupe u Zagrebu, predstavnicima rafinerije Bosanski Brod, i s radnom grupom uspostavljenom između BiH i Hrvatske, dogovara se modernizacija rafinerije Bosanski Brod koja bi se trebala ubrzati", najavio je hrvatski ministar okoliša.

Sporazum u području zaštite okoliša i održivog razvoja RH i BiH treba biti krovni sporazum za regulaciju odnosa.

"Sporazum je na usaglašavanju između entiteta u BiH, a kada to završi, slijedi potpisivanje", izjavio je ministar Zmajlović.

Za prvu polovinu godine, podatke o zagađenju zraka iznijela je Sonja Bigić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) čije je zaključak da u Slavonskom Brodu nema nikakvog zagađenja koje bi bilo pogubno za zdravlje građana, a prema važećim propisima koje je donijela struka.