Zabava ispod šatora uz Rasemu
56

Na vašaru u Puračiću se prodaje sve - od halve do konja

Piše: D. Brkić
(Foto: Klix.ba)
Tradicionalni vašar u Puračiću, koji se održava po 151. put, otvoren je u petak ujutru i trajat će do nedjelje. Prvi puračićki vašar održan je davne 1825. godine, a tih dana u Puračić je, prema narodnim predanjima, stigao i Husein kapetan Gradaščević.

I ove godine, kao i ranijih, očekuju se deseci hiljada posjetilaca. Svi oni koji dođu u Puračić moći će kupiti bukvalno sve - od igle do lokomitive, a kao po običaju najveselije je ispod šatora, gdje nastupaju sastavi koji njeguju izvornu muziku poput Rafkinih ahbaba ili Raseme i Sifetovih izvora. Na vašaru se tradicionalno najbolje prodaju pečenje i suho meso, a jedan od prodavača nam je rekao kako za tri dana planira prodati 80 pečenih janjaca po cijeni od 25 KM po kilogramu.

Na vašaru se mogu kupiti ručno rađeni predmeti, ljekovito bilje, tradicionalna puračićka halva, a najmlađi mogu uživati u luna parku. U drugom dijelu vašara prodaju se konji, bikovi, krave, ovce... Najskuplji primjerci ovogodišnjeg vašara su konji vlasnika iz Brčkog, koji su procijenjeni na 15.000 KM.

"Ostali konji su u prosjeku od 3 do 3,5 hiljade KM. No, njegovi konji su zaista vrhunski i da imam te pare ne bih žalio. Odmah bih ih kupio”, kaže nam Đulaga iz Prokosovića.

U večernjim satima očekuje se da u Puračić pristigne oko 50.000 posjetilaca. Pod šatorima će se tražiti stolica više, a sudeći prema ranijim godinama, pod šatorskim krilima će nastupiti oskudno odjevene pjevačice i trbušne plesačice. Trgovci kao i svake godine zadovoljno trljaju ruke. U Puračić su stigli prodavači iz svih dijelova BiH i susjedne Srbije.

"Sve janjeće kože ću prodati bez problema. Međutim, ovdje najbolje ide pečenje. Moram priznati kako je ukusno i kako se jednostavno mora probati", kaže nam Amel iz Visokog.

Puračićki vašar je 12., 13. i 14. oktobra svake godine centar Tuzlanskog kantona. Prošle godine je ova tradicionalna manifestacija bila interesantna i za ekipu Nove TV, odnosno Red carpeta, a i ove godine organizatori očekuju veliki broj novinara.