150 godina duga tradicija
0

Na vašaru u Puračiću i semafore prodaju

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Od srijede do petka u puračićkoj čaršiji održava se 150. tradicionalni vašar, koji je uprkos lošem vremenu privukao desetine hiljada posjetilaca.

Podsjećanja radi, vašar u Puračiću održava se od davne 1825. godine, a kao i svake godine vlada prava pomama za puračićkom halvom za koju legenda kaže kako konzumentima donosi berićetnu godinu.

Pijaca u Puračiću otvorena je 1824. godine i tom događaju prisustvovao je Husein kapetan Gradaščević. Već naredne godine u Puračiću je organiziran prvi vašar, čija je tradicija odnjegovana do današnjih dana. Tradicija nalaže da se vašar organizira 12. 13. i 14. oktobra, a manifestacija nije održavana samo za vrijeme agresije na BiH.

Posjetioci vašara u Puračiću mogli su probati svježe jagnjeće pečenje, osladiti se šećernom vatom ili orašnicama, provozati se u luna parku... Ipak, najviše posjetilaca bilo je ispod šatora odakle je dopirala izvorna narodna muzika i gdje su se mogle vidjeti trbušne plesačice.

S drugog kraja puračićke čaršije dopirali su zvuci šargija. Drugi su nudili trenerke za 5 KM, a treći razne proizvode s natpisom "džabaluk“, četvrti tombole "ogrebi blago tebi“ ili "svako jaje sreću daje.

Na puračićkom vašaru vjerovali ili ne mogli ste kupiti i semafor, koji je bio izložen na jednom od štandova.

Kada je riječ o posjeti onda je bez sumnje prvi dan vašara bio udarni dan. Prilazi ka Puračiću bili su zakrčeni višekilometarskim kolonama automobila. Prodavači su zadovoljno trljali ruke zbog visine pazara, vlasnici parkinga isto tako. Posjetioci su novac trošili na garderobu, sitniju kućansku tehniku, a možda ponajviše na jagnjeće pečenje, te sarajevsku i tuzlansku pivu.