BiH
45

Na Vaša(r)u ideja prisustvujte zanimljivim predavanjima

Piše: Adis Karadža
Novi inovativni projekt Udruženja PLUS osmišljen je da kroz neformalno obrazovanje potakne mlade na kritičko razmišljanje i pozitivno djelovanje na svoju okolinu. Riječ je projektu Vaša(r) ideja koji će se relizirati sutra u 19 sati u Kamernom teatru 55.

Jedan predavač, dvadesetak minuta izlaganja ideje a potom i diskusija plus ugodna atmosfera sarajevskog Kamernog teatra i veoma zahtijevan posao: Ponukati mlade na odgovornije djelovanje prema sebi i okolini kroz vlastiti primjer jeste izazov postavljen pred četvericom govornika: Damir Imamović, Ivan Ramadan, Jasminko Halilović, Kasim Tatić. Zašto su upravo oni govornici prve konferencije Vaša(r) ideja, prosudite iz njihovih biografija:

Damir Imamović

Damir Imamović reinterpretira sevdah ispisujući novu stranicu historije ove muzike. Osim što pomjera granice ostajući vjeran tradiciji, Imamović se svojim novim repertoarom dokazuje i kao izuzetan storyteller.

Sevdah Damira Imamovića zasniva se na strastvenim istraživanjima tradicionalne muzike BiH. Susrećući se s majstorima sevdaha, muzičarima, pjevačima i autorima ove umjetničke forme, Imamović neprestano proširuje svoj repertoar i svojim interpretacijama stvara jedan poseban stil savremenog sevdaha.

Rođen u Sarajevu 1978. godine, odrastao uz djeda Zaima Imamovića – velikana sevdaha, muzikom se intenzivno počinje baviti tek po završetku studija filozofije. Od 2004. godine, kada zajedno s Farah Tahirbegović radi na monografiji pjesama svoga dede, Damir Imamović započinje svoje impresivno putovanje svijetom sevdaha i nastupa od sarajevskog BKCa preko Umbria Jazz Fest Balcanic Windows u Beogradu i Novom Sadu do amsterdamskog Concertgebouw, washingtonskog Kennedy Centra, čikaškog The Old Town School of Folk Music, i dr.

Stalno istraživanje i usavršavanje muzičkog izraza urodila je projektom po imenu "SevdahLab" – putujućom laboratorijom sevdaha u kojoj Damir izlaže historiju i estetiku ove tradicionalne umjetnosti.

Tema izlaganja na konferenciji Vaša(r) ideja: Deset najčešćih zabluda o sevdahu

Ivan Ramadan

Ivan Ramadan je mladi sarajevski student arhitekture, rođen 1985. godine. Još od ranog djetinjstva dobivši prvi kompjuter i instalirajući program za 3D modeliranje Ivan ulazi u čarobni svijet animacija a dječija radoznalost ga je nagnala da počinje i sam praviti male testove i animacije. Vremenom, naučio je koristiti program, ali i ponešto još...

Govoreći o svom životu ovaj mladi umjetnik voli reći: Usljed razloga poznatih samo višim bogovima, došao sam na ovaj svijet kao "geeky" dijete koje je manično uživalo u animiranim ostvarenjima sve od vremena dokle seže njegovo sjećanje.

Dječak Ivan rastao je u ratom razorenoj Bosni i upijao magična svojstva animacije sve dok nije bio spreman i sam zaploviti u vode animiranog filma i napraviti kratki film Tolerantia – prvi bosanski film urađen tehnikom 3D animacije. Ljudska civilizacija je ovaj film i dva filma koja su uslijedila toplo prihvatila, nagrađujući ih s ukupno 14 nagrada i s preko 70 prikazivanja na festivalima diljem svijeta. – šaljivo ističe Ramadan i dodaje kako ključ njegovog uspjeha leži u mudrosti: niko me nije tjerao da to radim pa sam to jako zavolio.

Da, Ivan je danas višestruko nagrađivani autor animiranih filmova. Do sada je snimio tri kratka animirana filma – Tolerantia, Čudotvorno mlijeko i Kiyamet a trenutno radi na filmu Aždaja.

Tema izlaganja na konferenciji Vaša(r) ideja: Kako preživjeti u sistemu a ne dozvoliti mu da te samelje?

Jasminko Halilović

Jasminko Halilović rođen je u Sarajevu 1988. godine. Nakon Prve gimnazije završio je ekonomski fakultet, a zatim i master studije iz finansijskog menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Godine 2006. objavio je knjigu “Sarajevska furka” (koautor); 2007. osnovao Udruženje URBAN; 2010. objavio monografiju “Sarajevo – moj grad, mjesto susreta” (koautor).

U junu 2010. Jasminko pokreće novi projekt. Naime, uputio je putem web-stranice otvoreni poziv ljudima koji su dio odrastanja proveli od 1992. do 1995. u Sarajevu da se jave i daju kratak odgovor (do 160 znakova) na pitanje "Šta je za tebe djetinjstvo u ratu?"

Ideja se brzo širila preko društvenih mreža, a uskoro je dobila i snažnu potporu lokalnih, ali i regionalnih medija. Za samo tri mjeseca u projekt se uključilo preko 1.500 ljudi iz 38 država svijeta. Jasminko Halilović je nastavio komunicirati s nekoliko stotina učesnika, što je rezultiralo trećim dijelom knjige koji donosi njihova duža sjećanja, dnevničke zapise, fotografije, pisma, uspomene... Na kraju je mjesto u knjizi našlo 1.030 kratkih sjećanja. 2013. godine su upravo te priče generacija odraslih u ratu ugledale svjetlo dana – “Djetinjstvo u ratu: Sarajevo 1992–1995.”

Halilović je danas predsjednik Udruženja URBAN. Živi i radi u Sarajevu.

Tema izlaganja na konferenciji Vaša(r) ideja: Od ideje do finalnog proizvoda: fokus, rad, sreća.

Kasim Tatić

Prof.dr. Kasim Tatić rođen je 5. januara 1963. godine u Zenici. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1984. godine. Za postignute rezultate u toku studija nagrađen je Zlatnom značkom Univerziteta u Sarajevu. Kao najbolji student generacije, postdiplomski studij završio je 1991. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a doktorirao 2000. godine na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

U proteklih 30 godina kao predavač, naučni saradnik, menadžer i savjetnik obavljao je širok spektar poslova u različitim domaćim i inostranim institucijama. Do maja 1995. godine bio je prvi izvršni direktor Fondeka, fondacije za promoviranje održivog razvoja i kvaliteta života. U zvanju redovnog profesora zaposlen je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, gdje predaje Mikroekonomiju, Menadžersku ekonomiju, Ekonomiju znanja i Ekonomiju okoliša, te obavlja funkciju rukovodioca Katedre za mikroekonomiju.

U septembru 2010., na Ekonomskom fakultetu osnovao je i bio rukovodilac KReativnog Centra za Kreativnije Osobe, pod nazivom KRCKO, a danas je glavni ekspert u Udruženju građana pod nazivom AMAXIMUS – Udruženju za razvoj, kreativnost i okoliš.

Tema izlaganja na konferenciji Vaša(r) ideja: 3D suvremeno obrazovanje.

Projekat Vaša(r) ideja osmišljen je u vidu realizacije četiri konferencije tokom jedne godine na kojoj će se okupiti šesnaest priznatih intelektualaca (četiri govornika po konferenciji), kvalitetnih i zanimljivih govornika, iz Bosne i Hercegovine i iz regije. Njihov zadatak je da u neformalnoj i intimnoj atmosferi Kamernog teatra 55 podijele sa gledaocima svoje inovativne ideje, znanja i iskustva. Govornici će u dvadesetominutnom izlaganju bh. publici približiti spoznaje do kojih su u svom radu došli a koje će biti od značajne pomoći ljudima da bolje funkcioniraju u svakodnevnom životu. Teme iz oblasti obrazovanja, književnosti i umjetnosti, dizajna, biznisa su samo neke od tema koje planiramo ponuditi našoj publici.

Konferencija Udruženja PLUS Vaša(r) ideja otvorena je za sve posjetitelje ali zbog velike zainteresiranosti potrebno je rezervisati mjesto na mail adresu: [email protected].