BiH
0

Na vanrednoj sjednici Skupštine USK-a smijenjen predsjedavajući

FENA
Husein Rošić
Husein Rošić
Vanredna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK), koja je počela jutros, nastavljena je danas u 18:00 sati nakon pauze, koja je umjesto jednog, potrajala četiri sata.

Za to vrijeme održana je sjednica Kluba poslanika bošnjačkog naroda, a Kolegij Skupštine nije zasjedao.

Predsjednik Kluba Socijaldemokratske partije (SDP), Farko Hodžić iznio je prijedlog dnevnog reda vanrednog zasjedanja Skupštine, koji je usvojen većinom glasova.

Poslanici će se tako očitovati o razrješenju predsjedavajućeg Skupštine USK-a, te imenovanju novog kandidata ispred Kluba Bošnjaka. Na dnevnom redu je i prijedlog odluke o razrješenju SDA-ovih ministara, koju je donio premijer USK-a, te izbor novih ministara finansija, privrede, poljoprivrede i za pitanje boraca i RVI-a.

Predsjedavanje sjednicom preuzeo je dopredsjedavajući Skupštine Ivan Prša (SDP), s obzirom da se prva tačka dnevnog reda odnosila na predsjedavajućeg Huseina Rošića (SDA).

Novoizabrani predsjednik Kluba Bošnjaka Šefik Veladžić (SBiH) kazao je da je na današnjoj sjednici Kluba donesena odluka kojom se uskraćuje povjerenje Huseinu Rošiću za obavljanje funkcije predsjedavajućeg Skupštine USK-a.

Nakon rasprave, poslanici su sa 17 glasova "za", sedam "protiv" i pet suzdržanih razriješili dužnosti predsjedavajućeg Rošića. Sa gotovo istim omjerom, 17 "za", četiri "protiv" i osam suzdržanih za kandidata za predsjedavajućeg ili dopredsjedavajućeg ispred Kluba Bošnjaka imenovan je Admir Hadžipašić (A-SDA).

Potom je uslijedila pauza, na kojoj su se dva dopredsjedavajuća, Ivan Prša i Mladen Lonić sa novoizabranim kandidatom Hadžipašićem dogovorila da on obavlja funkciju predsjedavajućeg Skupštine USK-a.