Sarajevski polumaraton
0

Na utrci više od 400 atletičara iz 23 zemlje

FENA
Međunarodna atletska ulična utrka u polumaratonu "Olimpija 2009." treći put bit će održana u Sarajevu.

U sklopu ove sportske manifestacije bit će obilježen i Svjetski dan srca u partnerstvu s Gradom Sarajevom.

Start utrke predviđen je u nedjelju, 27. septembra, u 10.00 sati ispred Olimpijske dvorane Zetra, gdje će ujedno biti i cilj. Trasa utrke dužine 21,1 km će proći najljepšim dijelovima grada Sarajeva, ulicama Patriotske lige - Ali-pašina - Maršala Tita - Mula Mustafe Bašeskije - Telali (do Vijećnice) - Obala Kulina bana - Zmaja od Bosne - Trg BiH (skretanje prema Vilsonovom šetalištu i Vrbanja mostu) - Vilsonovo šetalište - do ulice Azize Šaćirbegović (okret i istim putem nazad prema Zetri).

Prema najava organizatora - Udruženja "Maraton" Sarajevo, očekuju se učešće oko 400 trkača iz 23 zemlje, uključujući i grupne dolaske takmičara iz Austrije, Francuske, Španije, Holandije, Češke, Turske i Italije.

Na ovaj način Grad Sarajevo i dalje ostaje u prestižnoj porodici gradova organizatora maratona i polumaratona, a "Olimpija polumaraton 2009." je registrovan i u evropskom kalendaru takmičenja.

Polumaraton će ujedno obilježiti i Svjetski dan bez automobila, te utjecati na podizanje ekološke svijesti u Sarajevu.

Nagradni fond prelazi 5.000 KM. Novčane nagrade su predviđene za osam najbržih u muškoj i u ženskoj konkurenciji, a za prva tri mjesta je predviđeno po 700, 500 i 400 KM.

Udruženje "Partnerstvo za javno zdravlje“ u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje FBiH, Federalnim ministarstvom zdravstva, Općom bolnicom "Abdulah Nakaš“, Gradom Sarajevom – projekt Sarajevo Zdravi Grad, NVO ECON, NVO Marathon Sarajevo, OŠ Kovačići, Centrom za srce KCUS i treći put zaredom organiziraju obilježavanje Svjetskog dana srca.

Danas će od 11 do 14 sati biti postaljeni štandovi s promotivnim materijalom na tri lokacije: BBI centar, Katedrala, Sebilj. Na štandovima će biti izložen promotivni materijal, a građani će imati priliku besplatno mjeriti krvni pritisak i posavjetovati se o načinima očuvanja srca zdravim.

Određeni broj građana će kao nagradu za obilazak sva tri štanda i prikupljanjem tri markice (BBI, Katedrala, Sebilj) dobiti korpicu sa organski proizvedenim voćem i povrćem. Na ovaj način se promovira fizička aktivnost i zdrava ishrana, ključne stvari za očuvanje zdravog srca.