Predstavnički dom PSBiH
0

Na usaglašavanju prijedlog smanjenja plata poslanicima

SRNA
Inicijativa poslanika SDP-a Denisa Bećirovića da se na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatra prijedlog zaključaka o smanjenju plata i naknada poslanicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH, nije dobila potrebnu većinu glasova i upućena je Kolegijumu ovog doma na usaglašavanje.

Prijedlogom Bećirovićevih zaključaka bilo je predviđeno smanjenje plata za 30 odsto poslanicima i delegatima u stalnom radnom odnosu, a svim poslanicima i delegatima poslanički paušal bio bi smanjen za 50 odsto.

   Bećirović je predlagač i zaključaka o ukidanju naknada poslanicima i delegatima za regres, učenje stranih jezika, dnevnica za putovanja u inostranstvo i učešće u svim parlamentarnim komisijama.

   Prema usvojenom dnevnom redu, Predstavnički dom razmatraće Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH, kojim se Sudu BiH omogućava da manje složene predmete ratnih zločina prepusti sudu na čijem području je počinjeno krivično djelo.

   Poslanici će razmatrati i  Prijedlog zakona o opštoj bezbjednosti proizvoda, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nadzoru nad tržištem BiH.

   U prvom čitanju pred Predstavničkim domom naći će se veći broj zakonskih prijedloga, među kojima i Prijedlog zakona o duvanu BiH, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH.

   Predstavnički dom danas bi trebalo da donese odluku i o Poslovniku o radu nezavisnog odbora, kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH, čije je usvajanje uslov za pristupanje izboru rukovodilaca u policijskim agencijama BiH za pozicije kojima su istekli mandati.