BiH
31

Na UNSA izdvojeno više od dva miliona KM za pozajmice zaposlenima

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/KLix.ba
Foto: Arhiv/KLix.ba
Iako se Univerzitet u Sarajevu, ponajviše nebrigom vlasti, nalazi u nezavidnoj situaciji, postoje i primjeri trošenja sredstava koji su, u najmanju ruku, neprimjereni. Tako je samo za stambene kredite i pozajmice zaposlenim na UNSA izdvojeno 2,26 miliona KM.

Prema podacima u koje je Klix.ba imao uvid, a koje je sačinio Univerzitet u Sarajevu na zahtjev upravnog odbora, na sedam fakulteta sada integrisanog Univerziteta u Sarajevu za stambene kredite i pozajmice zaposlenim izdvojeno je 2,26 miliona KM. Također, iz istih podataka vidljivo je da je vraćeno manje od polovine uzetog novca, tako da ostatak duga iznosi 1,18 miliona KM.

“Najizdašniji” je bio Fakultet političkih nauka koji je za ovu namjenu izdvojio 1,56 miliona KM, a potom slijedi Fakultet za kriminalistiku koji je izdvojio 504.264 KM. Rektorat UNSA je izdvojio 107.882 KM, Ekonomski fakultet 28.257 KM, Šumarski fakultet 48.000 KM i Fakultet sporta 7.000 KM.

U dokumentu nisu navedeni podaci za ostale fakultete u sklopu UNSA, pa nije jasno da li i oni imaju praksu izdvajati sredstva za stambene kredite/pozajmice zaposlenima.

S obzirom na izuzetno loše uvjete u kojima stanuju studenti u postojećim studentskim domovima, ali i loše stanje pojedinih zgrada koje koriste fakulteti članice UNSA, postavlja se pitanje da li je opravdan utrošak sredstava na ovaj način.

Ukupna tranša iz budžeta KS za Univerzitet u Sarajevu iznosi blizu 66 miliona KM pa utrošak sredstava, iako je vjerovatnije da su ona ostvarena iz vlastitih prihoda a ne iz budžeta, u iznosu od 2,26 miliona KM predstavlja 3,4 posto ukupnog iznosa tranše.