BiH
8

Na Univerzitetu u Tuzli promovirani doktori nauka

FENA
Na Univerzitetu u Tuzli danas je promoviran 31 doktor nauka koji su od zadnje promocije 13. decembra 2012. do 30. aprila 2013. godine odbranili doktorat.

Promoviranim doktorima nauka obratio se rektor Univerziteta u Tuzli Enver Halilović, gdje je istaknuo da je bavljenje naukom zasnovano na doprinosu ljudskom znanju i napretku čovječanstva.

"Ovim želim staviti pred vas taj izazov. Zvanje koje danas primate na to vas obavezuje. Nastavite misiju širenja znanja i istraživanja, uključujući i druge, mlađe kolege, a to je vaš budući put i vaša obaveza", izjavio je Halilović.

Rektor je podsjetio i na obavezu iz bolonjskog procesa da se doktorat nauka treba stjecati na doktorskim studijima, budući da je Evropska asocijacija univerziteta donijela Salzburške principe, koji predstavljaju jedinstvene kriterije za doktorske studije u Evropskom prostoru visokog obrazovanja.

"Ispunjenje Salzburških kriterija je ozbiljna zadaća za univerzitet, za zajednicu i buduće doktorante.Univerzitet u Tuzli je odlučio da se hrabro upusti u te procese, unatoč svim teškoćama", dodao je rektor Enver Halilović, istakavši da su prethodnih godina uložili velike napore da bi pokrenuli studije trećeg ciklusa.

Halilović je izrazio zadovoljstvo što je danas iznio obavijest da su ove godine primili prve studente doktorskih studija na Univerzitetu u Tuzli.

Danas je promoviran 31 doktor nauka, od kojih je 16 doktora iz oblasti medicinskih nauka, 7 doktora iz oblasti društvenih nauka, četiri doktora iz tehničkih nauka i četiri doktora iz prirodnih nauka.

Na Univerzitetu u Tuzili je u prošloj godini doktoriralo 60 kandidata, a od osnivanja Univerziteta u Tuzli, od 1976. godine, ukupno je doktoriralo 589.