Palestinski ambasador u TK
0

FOTO / Na Univerzitetu u Tuzli 26 studenata iz Palestine

Piše: D. Brkić
Ambasador Palestine u BiH Khaled Alattrash posjetio je danas Tuzlanski kanton.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Dvadesetšest studenata iz Palestine redovno studiraju na Univerzitetu u Tuzli. S tim u vezi ambasador Palestine u našoj zemlji Khaled Alattrash, posjetio je danas Tuzlanski kanton gdje je razgovarao sa premijerom Seadom Čauševićem, resornim ministrima prof. dr. Nađom Avdibašić-Vukadinović i prof. dr. Nadom Pavlović-Alić, te rektorom Univerziteta u Tuzli prof. dr. Enverom Halilovićem.

"Pored razgovora o palestinskim studentima, svrha posjete je i razvijanje bilatelarne saradnje sa Tuzlanskim kantonom. Zahvalan sam Tuzlanskom kantonu i Tuzli što je obezbijedila pune stipendije za naše studente", kratko je rekao ambasador Alattrash.

Premijer Tuzlanskog kantona pokušao je kurtoaznu posjetu palestinskog ambasadora pretvoriti u razgovore o dugoročnoj saradnji na obrazovnom, ali i ekonomskom planu.

"Univerzitet u Tuzli će ostati otvoren za studente iz Palestine. Želimo razriješiti njihov status i omogućiti im bolji studentski standard. No, pokušao sam otvoriti pitanja i ekonomske saradnje sa Palestinom. Također, izrazio sam svoje žaljenje zbog zastoja u mirovnom procesu na Bliskom istoku i zaželio da Palestina što prije postane punopravni član Ujedinenjih nacija", rekao je premijer Čaušević.