BiH
0

Na Univerzitetu u Banjoj Luci promovisano 25 doktora nauka

SRNA
(Foto: SRNA)
Na Univerzitetu u Banjoj Luci danas je promovisano 25 doktora nauka koji su svoje doktorske disertacije odbranili na nekom od fakulteta ovog univerziteta.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, koji je prisustvovao promociji doktora nauka, rekao je novinarima da je znanje najbolji put kako će akademska zajednica i Republika Srpska odgovoriti na izazove koji su pred nama.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci Stanko Stanić podsjetio je da se na Univerzitetu u Banjoj Luci dva puta godišnje vrši promocija novih doktora nauka, te da je današnja promocija prva ove godine.

"Danas je promovisano 25 novih doktora nauka iz skoro svih užih naučnih oblasti i time dobijamo novi naučni potencijal koji će sasvim sigurno biti u funkciji razvoja Republike Srpske, razvojnih problema i izrade različitih strateških dokumenata i elaborata", rekao je Stanić novinarima.

On je dodao da će dobrim dijelom danas promovisana generacija biti u funkciji razvoja Univerziteta, da su neki od njih viši asistenti, odnosno da su potencijalni ili su izabrani za zvanje docenta na studijskim programima na Univerzitetu.

Stanić je rekao da se time rješava i ključni faktor razvoja Univerziteta, a to je odličan istraživački, mladi i naučni kadar.

Danas promovisani doktor medicinskih nauka Nenad Tanasković istakao je da je RS potrebna naučna baza, da će mladi doktori nauka biti primjer kolegama na koji način se uključiti u svijet visoke nauke.

On je rekao da je vrhunac karijere bavljenje naučnim radom.

Danas su promovisani doktor nauka iz etnomuzikologije Sanda Dodik, doktor ekonomskih nauka Goran Dostić, doktor elektrotehničkih nauka Dražen Brđanin, te doktori medicinskih nauka Nenad Tanasković, Nedim Solaković, Jasmin Softić i Dean Girota.

Promovisani su i doktori bioloških nauka Biljana Lubarda, Svjetlana Lolić i Igor Milunović, doktor geografskih nauka Josip Bilić, doktor geoloških nauka Aleksej Milošević, doktor socioloških nauka Nemanja Đukić, doktor nauka socijalnog rada Ljubo Lepir, doktor filoloških nauka Dragomir Kozomara, doktor književnih nauka Dijana Tica, doktori pedagoških nauka Vaheta Ćatić, Maja Trifunović, Emina Begović i Margareta Skopljak.

Takođe, promovisani su i doktor psiholoških nauka Svjetlana Borojević, doktori nauka u oblasti fizičke kulture Aleksandar Kukrić, Said Hasanbegović, Gorana Tešanović, te doktor nauka iz oblasti šumarstva Jugoslav Brujić.