Unija studenata
0

Na Univerzitetu "Džemal Bijedić" zabrinuti ostavkama rektora i prorektora

FENA
Predsjedništvo Unije studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" Mostar izrazilo je zabrinutost novonastalom situacijom na tom univerzitetu, posebno radi ostavki koju su podnijeli rektor i prorektori, što je, kako je saopćeno iz Unije studenata, samo odraz situacije koja se duže vrijeme događa na toj visokoškolskoj ustanovi.

"Naime, procesu integracije Univerziteta 'Džemal Bijedić', koji se trebao dogoditi u oktobru ove godine, usprotivila se nekolicina pojedinaca i dio političke scene, isključivo iz ličnih interesa. Proces integracije trebao je uvesti red na Univerzitetu, transparentnije poslovanje i potpunu finansijsku stabilizaciju u poslovanju Univerziteta. Međutim, pojedincima na Univerzitetu, koji pored plate i po osnovu različitih ugovora naplate mjesečno više od 5.000 maraka, očigledno odgovara stvaranje haotičnog stanja na Univerzitetu i narušavanju njegovog ugleda", saopćeno je iz Predsjedništva Unije studenata Univerziteta "Džemal Bijedić".

Iz Predsjedništva upozoravaju kako neće dozvoliti da se zaustavi proces integracije Univerziteta "Džemal Bijedić" te pozivaju zaposlene i studente da stanu u odbranu digniteta te visokoškolske ustanove.

"Također, tražimo što hitnije otvaranje razgovora sa Vladom HNK-a i resornim ministarstvom, kako bi se riješila finansijska potraživanja Univerziteta, a od novog saziva Skupštine HNK-a što hitnije donošenje Zakona o visokom obrazovanju HNK-a i preuzimanje osnivačkih prava nad Univerzitetom Džemal Bijedić", ističe se u saopćenju Predsjedništva Unije studenata Univerziteta "Džemal Bijedić".