BiH
229

Na ulicama Sarajeva najviše turista: Ćevapi s lukom i ajvarom su super

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
I dok su mnogi građani Sarajeva Međunarodni praznik rada odlučili provesti u svojim domovima ili van grada, na ulicama u Starom Gradu sreli smo veliki broj turista. Simpatične turistkinje iz Španije, Slovačke i Njemačke kazale su nam da su oduševljene onim što su imale priliku vidjeti.

Sara Diaz iz Španije je u obilasku Balkana odlučila posjetiti i Sarajevo, koje ju je, kako kaže, fasciniralo već na prvi pogled.

"Želim istražiti ovaj grad jer mi se čini veoma zanimljiv. Nikada prije nisam posjećivala zemlje Balkana, a u Sarajevu planiram ostati dva dana. Prijatelji i ja smo se počastili tradicionalnim jelom - ćevapima s Baščaršije i preukusni su", kaže Sara.

Za Carmen Dieguez, koja je također iz Španije, najfascinantnije su historijske i kulturne znamenitosti Sarajeva. Ističe da je vidjela kulturna obilježja za koja se nije nadala da će sresti ovdje, te ih planira i istražiti.

U bh. prijestolnicu iz Slovačke je došla Alzbeta Szaboova kojoj se najviše sviđaju ćevapi s ajvarom i lukom. Bosanska kafa je napitak koji je, kako kaže, prvi probala.

Ramona Maier prvi put je u Sarajevo doputovala iz Njemačke. U okviru svog mini putovanja posjetila je Mostar i Dubrovnik. Turistkinje koje smo sreli su nam kazale da ih najviše fascinira miks kultura koji se može vidjeti u Sarajevu.