Težak put u srce zemlje
63

"Na ulasku u jamu ne piše dobrodošli već sretno"

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Iz zemljine utrobe, s tri hiljade metara dubine, dočekali smo prvu smjenu Rudnika lignita Mramor kod Tuzle. Kopači crnog zlata nakon obavljenog posla, razdužuju opremu, identifikuju se i ozarenog čela odlaze na skromnu zakusku u rudničkom restoranu. Povod je 21. decembar - Dan rudara, praznik kojeg željno iščekuju i kojem se raduju.

"Kraj godine je vrijeme kada se sumiraju rezultati. Mi to činimo 21. decembra i dobro znamo jesmo li prebacili ili podbacili. Znamo da svaka proizvedena tona hrani naše porodice. Uzimajući u obzir kakvo je stanje u našoj zemlji mogu reći kako su rudnici najperspektivnija preduzeća", kaže brigadir prve smjene Mehmed Osmanović.

Rudari kažu kako su uslovi za rad u jamama znatno bolji nego ranije. Međutim, očekuju da i njihovi novčanici budu puniji, odnosno da plate budu približne uposlenicima Elektroprivrede BiH, koja sa rudnicima čini koncern.

"Na ulazu u jamu ne piše dobrodošli već sretno. Dakle, ovo je težak posao, ali među rudarima vlada jedno bratstvo i harmonija. Moja porodična tradicija je vezana za rudarstvo. Nisam mogao biti pjevač, ni političar, mogao sam samo biti rudar", kaže Samed Muminović kopač na komori.

Većina rudara školuje djecu. Mnoga od njih su fakultetski obrazovana, a neka će, ipak, stazama svojih očeva, djedova, pradjedova...

"Genetika je to moj brate", govore nam rudari dok marširaju ka "sabirnom" centru. Drugi dodaju:

"Tradicija rudarstva na tuzlanskim prostorima je stoljetna. Husinska buna se odigrala upravo na ovim prostorima 1920. godine. Rudari su tada uzeli sudbinu u svoje ruke", govore rudari prve smjene Rudnika lignita Mramor.

Većina će praznik obilježiti u krugu porodica. Oni koji imaju odraslu djecu, kažu, kako će sa suprugama izaći na večeru ili neku živu svirku. U narednoj godini očekuju da se uslovi za rad poboljšaju, da plate budu bolje, a kada se to ostvari niko više ne treba brinuti za očuvanje rudarstva i energetike. Rudari - Sretno!