BiH
7

Na UKC Tuzla urađena jedna od najsloženijih operacija u spinalnoj hirurgiji

FENA
Stručnjaci Klinike za ortopediju i traumatologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla obavili su, prvi put u BiH, jednu od najsloženijih operacija u spinalnoj hirurgiji.

Radi se o operaciji pod nazivom transpedikularna osteotomija kojom se vrši korekcija velikih i izraženih deformiteta kičmenog stuba.

"Dosad se ta vrsta operacija nije radila u Tuzli i BiH, a poznavajući dešavanja u oblasti spinalne hirurgije nemamo saznanja da je takav operativni zahvat urađen bilo gdje na prostorima bivše države", rekao je Aleksandar Vujadinović, specijalista ortopedije i traumatologije, spinalni hirurg, šef mladog tima koji je uspješno obavio tu operaciju.

Doktor Vujadinović se za vrijeme subspecijalizacije iz spinalne hirurgije, koju je obavio u Francuskoj pod mentorstvom prof. Jean Paul Steiba, svjetski poznatog stručnjaka iz te oblasti, prvi put susreo s tom vrstom operacija i stekao određeni nivo znanja potreban za samostalnu primjenu operativnih zahvata te vrste.

"Pacijentica kod koje smo uspješno obavili ovu vrlo složenu i rizičnu operaciju prethodno je već dva puta bila operirana zbog degenerativnih promjena na kičmenom stubu. I pored toga kod pacijentice je zaostao veliki kifotični deformitet u predjelu slabinske kičme koji joj je onemogućavao normalan hod, te negativno utjecao na kvalitetu života", kazao je dr. Vujadinović

On kaže da su osobe s takvim deformitetom pogrbljene i pri hodu koriste različita pomagala. Pojašnjava da su se stoga, u slučaju te osobe koja je srednje životne dobi i trpi velike bolove, odlučili korigirati taj deformitet primjenom ove vrste operativnog zahvata i time poboljšati njen stav, izgled i olakšati njeno kretanje.

"Da bismo ovo postigli morali smo izvršiti skoro potpuno presijecanje kičmenog stuba, njegovu korekciju i fiksaciju, a da pri tome ne oštetimo kičmenu moždinu i nerve što dovoljno govori o složenosti i rizičnosti ove operacije", pojasnio je dr. Aleksandar Vujadinović.

Kvalitetna edukacija otvorila je put za uvođenje ove vrste zahvata u praksu na Klinici za ortopediju i traumatologiju, a podaci o povećanom broju pacijenata s deformitetima kičmenog stuba kod kojih je potrebno obaviti takve ili slične vrste operativnih zahvata potvrđuju i potrebu za takvom vrstom usluga prema pacijentima u našoj zemlji.

"Pozitivna iskustva koja već imamo nakon prve operacije, dobar postoperativni tok i zadovoljstvo pacijentice, poticaj su da nastavimo s primjenom zahvata te vrste", kaže dr. Vujadinović, šef Odjela za vertebrologiju Klinike za ortopediju i traumatologiju za koju smatra da je lider u ovoj oblasti na prostoru Bosne i Hercegovine.

U timu su, uz dr. Aleksandra Vujadinovića bili i dr. Mahir Jašarević, anesteziolozi Jasmila Jakupović i Izmir Sijerčić, instrumentarka Mersiha Tanjić, anestetičari Saša Jović i Ismar Ibrahimagić kao i studentice Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Alma Jusupović i Mirela Omerović.