BiH
0

Na tuzlanskom Trgu Slobode iftarilo dvije hiljade postača

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Blizu dvije hiljade postača i ostalih građana večeras je iftarilo na Trgu Slobode u Tuzli. Početak iftara ozvaničio je pucanj topa sa tuzlanskog brda Kicelj, a potom su se začuli i ezani sa obližnjih džamija.

Iftar na otvorenom upriličen je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli, a uz pomoć Gradske uprave, Vlade Tuzlanskog kantona, gradskih i kantonalnih preduzeća, privrednih subjekata, udruženja, organizacija i pojedinaca tuzlanske regije.

"Želja nam je bila da se okupimo u centru grada, napravimo jedan veliki iftar, pozovemo sve naše džematlije i građane te svi skupa otvorimo naša srca i osjetimo radost ramazana", kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli Ahmed ef. Huskanović.

Medžlis Islamske zajednice u Tuzli za vrijeme ramazanskih dana realizira niz vjerskih i humanitarnih aktivnosti. Teravih namazi klanjaju se u svim tuzlanskim džematima, a novina je da od ove godine njihovu radost imaju priliku osjetiti i korisnici Doma penzionera u Tuzli.

"Naši imami jako vrijedno rade u džematima. Akcent je stavljen na mlade jer želimo pokušati što više animirati one koji hoće i imaju osjećaja. U mjesecu ramazanu naučimo kako je biti gladan i žedan, ali i kako je biti tužan i obespravljen", dodao je ef. Huskanović.

Nakon iftara na tuzlanskom Trgu Slobode upriličen je i bogat kulturno-zabavni program, a ovu noć upotpunila je i izložba levhi pod nazivom "U susret Bajramu" autorice Nermine Kamberović Baraković.

"Na ovaj način želja nam je da ramazanske dane uljepšamo našim sugrađanima. Na izložbi je zastupljeno oko 50 slika i ovo je prilika da naši sugrađani, ali i turisti koji u Tuzli borave u vrijeme ramazana pogledaju šta rade umjetnici u Tuzli", istakla je Kamberović Baraković koja je članica Udruženja likovnih umjetnika Tuzlanskog kantona.

Postavka je upriličena u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika TK i Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli.