BiH
11

Na tržnici Arizona oduzeta tekstilna roba u vrijednosti od oko 40.000 KM

Klix.ba
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su oduzeli veću količinu raznih tekstilnih proizvoda na tržnici Arizona ukupne vrijednosti 40.000 KM.

Na osnovu operativnih saznanja o krijumčarenju tekstilne robe u Bosnu i Hercegovinu, ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO u Regionalnom centru Tuzla, izvršili su provjere porijekla robe kod pravnog lica registrovanog u Distriktu Brčko.

Aktivnosti na terenu su izvršene na tri lokacije na Tržnici Arizona. Prilikom izvršenih provjera obaveze plaćanja indirektnih poreza, uvidom u knjigovodstvenu dokumentaciju i urađenim popisom robe, utvrđen je višak robe stranog porijekla. Radilo se o 794 komada farmerica, 106 komada raznih majica i 10 komada jakni. Vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 40.000 KM.

Protiv pravnog lica registrovanog u Distriktu Brčko i odgovorne osobe u pravnom, biće podnesen Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, a zbog postojanja osnova sumnje da su počinili prekršajno djelo Primanje, držanje i promet robe kojima je učinjen carinski prekršaj, iz člana 17 Zakona o carinskim prekršajima BiH.