Uprava za indirektno oporezivanje
0

Na Tržnici Arizona oduzet tekstil i druga roba vrijedna 83.000 KM

FENA
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH u regionalnom centru Tuzla privremeno su oduzeli na više lokacija tekstilnu i drugu raznu robu ukupne tržišne vrijednosti u iznosu od 83.000 KM, saopćeno je danas iz UIOBiH.

Na osnovu prikupljenih obavještajnih informacija o nezakonitoj prodaji robe u pojedinim objektima na Tržnici Arizona, službenici Grupe za suzbijanje krijumčarenja UIO u regionalnom centru Tuzla izvršili su provjere poslovanja kod nekoliko pravnih osoba.

Kontrolnim aktivnostima u jednom prodajnom objektu pronađena je razna roba stranog porijekla, a radi se o većoj količini sunčanih naočara i parfema.

U drugom maloprodajnom objektu na Tržnici Arizona pronađena je velika količina raznih tekstilnih proizvoda. Za spomenutu robu nije postojala dokumentacija o nabavci, odnosno dokazi da je nad njom proveden carinski postupak i da su uredno plaćane uvozne dadžbine.

Roba je privremeno oduzeta, a za utvrđene nepravilnosti protiv pravnih i odgovornih lica, te vlasnika trgovinskih radnji, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka pred nadležnim sudovima.