Upozorenje Savjeta Evrope
0

Na tržištu BiH ima lažnih lijekova

SRNA
Predstavnik Komisije za krivotvorene lijekove BiH u Savjetu Evrope Mithat Vehabović rekao je da na tržištu BiH ima lažnih lijekova koji predstavljaju veliku opasnost za korisnike, jer ih ni medicinski radnici ne mogu prepoznati.

Vehabović je naveo da u BiH, prema zvaničnim podacima, nije utvrđeno postojanje lažnih lijekova, ali da postoji "crno tržište" lijekovima što pokazuju i podaci da u prometu ima lijekova čija je deklaracija npr. na ruskom ili slovenačkom jeziku, što nije prema zakonu.

On je istakao da je mnogo veća opasnost to što je stanovništvo izloženo lijekovima koji nisu standardnog i dozvoljenog kvaliteta, navodeći da to mogu biti lijekovi u kojima uopšte nema aktivnih supstanci ili se u njima nalazi manja količina tih supstanci.

Vehabović je rekao da se krivotvorenjem lijekova u svijetu zaradi više novca nego trgovinom drogom i naglasio da BiH nema u potpunosti razvijen sistem pune kontrole nad lijekovima koji se nalaze u prometu, pišu "Nezavisne novine" .

Govoreći o prodaji lijekova putem interneta, on je naveo da je to jedna od najvećih opasnosti, ali da se tako uglavnom i uspijeva otkriti da su neki od tih lijekova krivotvoreni, nekvalitetni i da ne zadovoljavaju kriterijume kvaliteta.

Glavni zdravstveno-sanitarni inspektor RS Desimir Miljić rekao je da u RS nije utvrđeno da ima falsifikovanih lijekova, ali je upozorio da je gotovo nemoguće utvrditi da je riječ o falsifikatu.

Prema podacima Savjeta Evrope, oko 10 odsto svjetskog tržišta lijekova čine lažni lijekovi. Iz Savjeta Evrope upozoravaju da se ovaj vid falsifikovanja razvio u pravu industriju koja godišnje ubija na stotine hiljada ljudi i može se povezati s organizovanim kriminalom.