BiH
659

Na Trgu zlatnih ljiljana na Dobrinji otvoreno dječije igralište

Klix.ba
Na Trgu Zlatnih ljiljana na Dobrinji jučer je otvoreno dječije igralište, drugo na području Mjesne zajednice "Dobrinja B", jedne od najvećih mjesnih zajednica u Novom Gradu koja ima preko 10.000 stanovnika.

Izgrađeno je na platou nekadašnjeg skloništa, koji je sada pretvoren u mjesto gdje će roditelji, dede i nane rado provoditi vrijeme sa djecom. Opremljeno je modernim spravama za igru,  tako da će djeca moći uživati na klackalicama, ljuljačkama, toboganu, ali i u nogometu.¸

„Ovdje je bilo devastirano sklonište, u prvoj fazi sanirali smo plohu, uradili hidroizolaciju kako bi bila upotrebljiva za druge sadržaje, nakon čega se ušlo u drugu fazu postavljanja mobilijara za dječije igralište i ograde“, kazao je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić. Za prvu fazu izdvojeno je 60.000 KM, dok je nabavka i montaža mobilijara i ograde koštala 35.000 KM. U planu je i hortikulturno uređenje prostora uz igralište.

Ekrem Silajdžić, član Savjeta MZ ističe da je izgradnja dječijeg igrališta od izuzetnog značaja za ovaj dio naselja, obzirom da ovdje ima veliki broj djece. „Na našu molbu općinske stukture izašle su nam u susret i izgradile ovaj lijepi prostor za igru. Prostor je ranije bio zapušten, stoga pozivam deke, bake, roditelje i djecu da čuvaju igralište, jer je ovaj prostor uređen isključivo za nas“, naglasio je Silajdžić.

Na području Novog Grada ima blizu stotinu igrališta i sportskih ploha, a značajan broj onih starijih je oštećen. U narednom periodu radit će se hitna sanacija oštećenog mobilijara na tim igralištima, a tamo gdje bude moguće bit će postavljena i ograda.

Sva novoizgrađena igrališta ograđena su, tako da su uslovi za djecu puno bolji, prije svega zbog pasa lutalica, higijene i sl.

Također, uskoro bi trebala početi i rekonstrukcija velikog igrališta u ulici Omladinskih radnih brigada na Dobrinji, na kojem su sprave poprilično dotrajale.