Instalacija "Što te nema"
3

Na trgu Taksim postavljeni fildžani kao sjećanje na Srebrenicu

Agencija Anadolija
(Foto: Agencija Anadolija)
Asocijacija bošnjačke omladine u Istanbulu postavila je danas instalaciju pod nazivom "Što te nema" u znak sjećanja na 17. godišnjicu genocida u Srebrenici. Instalacija bosanskih fildžana postavljena je na poznatom istanbulskom trgu Taksim, a prisutni su sipali kahvu u fildžane i simbolično se sjećali žrtava srebreničkog genocida.

Ovaj projekt je zamišljen kao "javni spomenik" sistematičnom ubijanju više od osam hiljada srebreničkih Bošnjaka u najvećem zločinu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Postavljanje instalacije započelo je danas u popodnevnim satima, a cijeli događaj, kako je planirano, završit će oko 20 sati po lokalnom vremenu.   Predsjednica Asocijacije Emina Dželilović kazala je da je ovaj projekt osmislila banjalučka umjetnica Aida Šehović. Pojasnila je da je instalacija do sada postavljana u Sarajevu, Tuzli, New Yorku, Hagu, Stockholmu i Burlingtonu.   "Želimo poslati poruku svijetu. Srebrenicu nismo i nećemo zaboraviti. Još uvijek se traga za više od tri hiljade Srebreničana. Svaki fildžan predstavlja po jednu žrtvu srebreničkog genocida. Sada imamo više od četiri hiljade fildžana postavljenih, a do kraja dana ćemo, uz pomoć turske braće, sakupiti 5.336 fildžana, koliko je identificiranih žrtava genocida u Srebrenici", kazala je Dželilović.   Dželilović je u izjavi za agenciju Anadolija (AA) dalje kazala da Republika Srpska i dalje negira postojanje genocida i da ovom na ovaj način želi poslati poruku mira svijetu kako se slično zlo više nikada ne bi ponovilo.   "Jedina nam je želja da se pronađu svi nestali i da im se može otići na mezare. Svakim danom se pitamo 'što ih nema'. Da nisu ubijeni, možda bi danas bili tu sa nama", kazala ja Dželilović.   Zadovoljstvo što je instalacija danas postavljena baš u Istanbulu, izrazio je i konzul BiH u Turskoj Hrvoje Kanta, koji je rekao da je 11. juli tužan dan za BiH, Tursku i sve prijatelje BiH. On je istakao da se sjećanjem na genocid u Srebrenici ustvari radi na tome kako se slični užasi nikada više ne bi ponovili.

  Bivši poslanik u turskom parlamentu i član Grupe solidarnosti za BiH Sulejman Gunduz istakao je da se danas sipa kahva za ljude koji su ubijeni prije tačno 17 godina.   "Danas se pitamo: Što te nema? Zato što je neodgovorni svijet mirno gledao i dopustio zvjersko ubijanje Srebreničana. Kahva koju sipamo danas nema svojih kahvedžija. Mi sipamo kahvu u fildžane i čekamo da se njihovi vlasnici pojave", rekao je Gunduz.   Turski umjetnik i pjevač Haluk Levent, također, je danas sipao kahvu u fildžane na Taksimu. U izjavi za AA Levent je podsjetio da je prošle sedmice posjetio Srebrenicu i tamo snimio spot za svoju pjesmu o Srebrenici.   "Ono što sam tamo vidio dovelo me danas ovdje da se družim sa bošnjačkom omladinom. Srebrenica nije nešto što se može zaboraviti. To je genocid deset puta gori čak i od Hitlerovog. To je tema o ljudskoj drami koja će se pamtiti stoljećima", rekao je Levent.