BiH
0

Na Trg oko Katedrale će biti vraćene dvije Sarajevske ruže

Klix.ba
Zbog povećanja obima radova na Trgu fra Grge Martića (oko Katedrale), nije bilo moguće ispoštovati rok od 15 dana, tako da se završetak očekuje do kraja sljedeće sedmice.

Naime, skidanjem starog asfalta na ovoj lokaciji došlo se do otkrića da oko 40 godina nije ništa rađeno, a podzemne instalacije su bile u veoma lošem stanju i pokrivene ispod dva-tri sloja asfalta.

Kišna kanalizacija nikada nije bila provedena u odvode, brojne cijevi su bile popucale i voda se slijevala u podrume okolnih zgrada. Hidranti i šiberi su bili prevučeni slojem asfalta i sve to je iziskivalo rekonstruktivne radove. Osim toga, elektroinstalacije su bile postavljene na dubini od svega 10-15 cm i bilo je neophodno postaviti ih na dubinu od 50 cm.

"Na Trgu je urađena kompletna rekonstrukcija koja prvobitno nije planirana, ali je bila neophodna. Trenutno se navlači tampon i priprema izljevanje armirano-betonske ploče ispred same Katedrale kako bi se stabilizirao teren jer ispod protiče Kevrin potok", saopćili su iz Službe za komunalne poslove i investicije.

Oko same Katedrale već su urađeni novi ivičnjaci, a naredne sedmice bit će završeno i asfaltiranje kompletnog Trga fra Grge Martića. Također, na lokaciji gdje se izvode radovi bit će vraćene dvije Sarajevske ruže na mjestu gdje su i ranije bile: jedna naspram ulaza u Katedralu, a druga uz zid Katedrale sa lijeve strane. Općina Stari Grad ovaj projekat finansira sa oko 88.000 KM, a izvođač radova je firma KJKP Rad.