BiH
1

Na Trebeviću uručene Eko-oznake FBiH - prijatelj okoliša

FENA
U Napretkovom domu na Trebeviću danas su dodijeljene Eko-oznake FBiH-Prijatelj okoliša u povodu obilježavanja Dana planete Zemlje.

"Eko-oznaka se dodjeljuje proizvođačima koji imaju odgovarajuću kvalitetu sa stajališta zaštite okoliša tokom cjelokupnog životnog ciklusa proizvoda i označavaju onaj proizvod koji u odnosu na srodne ili iste proizvode ima uveliko smanjeni utjecaj na okoliš", rekla je federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić, dodajući da moramo razvijati okolišno prihvatljivu proizvodnju ukoliko želimo izvoziti na tržište Evropske unije.

Ovogodišnji dobitnici Eko-oznake FBiH - Prijatelj okoliša su firme: Weltplast d.o.o. iz Posušja, koja je vodeće privredno društvo u završnoj preradi polimernih materijala u BiH, zatim KOVAN M. I. iz Gračanice čija se djelatnost zasniva na proizvodnji proizvoda za korištenje obnovljenih izvora energije, te firma Zaharex d.o.o. iz Srebrenika koja proizvodi meke poliuretanske pjene-spužve.

Predstavnicima ovih firmi uručene su bukove drvene kocke, dok su plakete kao najzaslužniji pojedinci za izniman doprinos okoliša i zaštite prirode dobili Halida Vuković, direktorica Udruženja za podsticanje uravnoteženog razvoja i kvalitete života Fondek“, i Marinko Dalmatin, direktor Udruženja građana i ekološke udruge Lijepa naša iz Čapljine.

Ovom prilikom, Engin Obučić iz Udruženja građana Ruke najavio je akciju "Let's Do It" - očistimo zemlju za 1 dan, koja će biti održana 9. septembra.

"Radi se o globalnoj inicijativi koja je pokrenuta u više od 100 država svijeta, među kojima je i BiH. Zato smo osnovali facebook grupu, kojoj se već pridružilo više od 30.000 mladih, čime je BiH postala prva zemlja u svijetu po aktivizmu mladih u ovoj akciji", istakao je Obučić.

Strateški partner ove akcije je Federalno ministarstvo okoliša i turizma, koje je osiguralo izvođenje akcije, time što je kaže Obučić adekvatno motiviralo nadležna kantonalna ministarstva i općine u BiH.

"Tako će akcija biti izvedena u 142 općine, a organizatori će biti podijeljeni u devet timova, koji će do 9. septembra nastojati ostvariti pet ciljeva. Prvo će uraditi geomapiranje ilegalnih deponija na području BiH, okupiti od 70.000 do 100.000 volontera, zatim iz prirodnog okruženja skupiti najmanje 20.000 tona smeća, te podignuti svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine i okoliša", kazao je Obučić te dodao da budžet akcije iznosi 400.000 KM.